Mensen kunnen na een Pfizer-prik ook een Moderna-booster krijgen. Foto: ANP

Mensen kunnen na een Pfizer-prik ook een Moderna-booster krijgen. Foto: ANP

DUIVEN - 'Boosteren, boosteren, boosteren' is de boodschap. De overheid doet er alles aan om iedereen zo snel mogelijk die boosterprik te laten halen. Maar bij priklocaties is niet iedereen er gerust op. "Waarom heb ik een ander vaccin gekregen dan mijn voorgaande prikken?" Omroep Gelderland legde het voor aan deskundigen van GGD Gelderland-Midden en het RIVM.

Is dit een boostervaccinatie of een derde vaccinatie?

"Dit is een boostervaccinatie", benadrukt een woordvoerster van de GGD. "De derde vaccinatie is een vaccinatie die mensen krijgen, omdat hun lichaam niet goed genoeg heeft gereageerd op de eerste twee prikken (of op één prik als je met Janssen bent gevaccineerd, red.) en onvoldoende afweer heeft kunnen opbouwen. Dat kan bijvoorbeeld bij een ziekte."

Heb ik na mijn derde vaccinatie ook nog een boostervaccinatie nodig?

"Ja", reageert een woordvoerder van het RIVM. "De derde vaccinatie is onderdeel van de basis-serie covid 19-vaccinaties. Het is van belang om daarna een boostervaccinatie te halen. Een boostervaccinatie kun je drie maanden na de derde vaccinatie halen."

Zie ook: Boosterprik gehaald? Zo krijg je een actuele QR-code

Wat doet die booster, eigenlijk?

RIVM: "De boosterprik zorgt ervoor dat je lichaam in korte tijd veel antistoffen bijmaakt. Dat is nodig, want het afweersysteem dat je hebt opgebouwd door de basisvaccinatie herkent de variant omikron minder goed. Omikron kan daardoor gemakkelijker lichaamscellen besmetten. Dankzij de booster krijg je weer meer antistoffen en is je afweersysteem wél in staat om omikron te herkennen en besmetting te voorkomen."

Wat doen de vaccins die we dit jaar hebben gehad tegen die nieuwe variant?

Het RIVM vermoedt dat de basisvaccinatie nog wel enige bescherming biedt. Verwacht wordt dat de vaccins nog wel voldoende bescherming bieden tegen ernstige ziekte. Dat wil zeggen; opname in het ziekenhuis- en opname op de intensive care door omikron.

Zie ook: Hoe beroerd word je van de booster? Dit moet je weten over de derde prik

De woordvoerder van het RIVM: "Helemaal zeker weten we dat nog niet, want er zijn nog niet voldoende gegevens beschikbaar. Wat we wel weten is dat een boosterprik de herkenning van het virus door antistoffen én de afweer snel oppept. Daardoor ben je beter beschermd tegen omikron. De bescherming is nog steeds lager dan tegen de deltavariant, maar wel een stuk beter."

Is het veilig als mijn booster van een ander merk is dan mijn voorgaande prikken?

Voor de boostervaccinatie kunnen allebei de mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) ingezet worden. Het maakt niet uit welk merk vaccin is gebruikt bij eerdere vaccinaties: Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Een boostervaccinatie van een ander merk dan de eerste of tweede prik - het combineren van vaccins - staat nog niet officieel beschreven in de bijsluiters van de vaccins en de registratie van het Europees Medicijn Agentschap. Wel is uit onderzoek tot nu toe gebleken, zegt het RIVM, dat er geen verschil in effectiviteit en bijwerkingen is. Daarom adviseert de Gezondheidsraad dat voor de booster de vaccins kunnen worden gecombineerd.

RIVM-expert Lieke Sanders beantwoordt nog meer vragen. Die vind je hier.

Deel dit artikel