Duiven waterschap bomenkap  Foto: Omroep Gelderland

Duiven waterschap bomenkap Foto: Omroep Gelderland

DUIVEN - Waterschap Rijn en IJssel in Duiven is onlangs gestart met het kappen van bomen als voorbereiding op de bouw van twee windmolens. De windturbines komen op het terrein van de rioolwaterzuivering, vlakbij afvalcentrale AVR. Inwoners van Lathum hebben tevergeefs geprobeerd de bouw van de twee hoge turbines tegen te houden.

De Dorpsraad Lathum maakt zich zorgen over de plaatsing van de windturbines vanwege de gezondheid van de dorpsbewoners. "De rook van de AVR zou door de windmolens naar beneden op Lathum neer kunnen slaan", zei voorzitter Erik Metz eerder. De dorpsraad stapte naar de Raad van State, maar die heeft het beroep uiteindelijk ongegrond verklaard.

Roeken

Het duurt nog zeker een jaar voordat de bouw van de windmolens zelf begint. Het kappen van bomen en struiken wordt binnenkort afgerond. Ook is één boom naar de andere kant van de weg verplaatst omdat er roeken in zaten.

Komende zomer wordt de elektriciteitsvoorziening aangelegd en in oktober volgt de fundering. Inwoners van Lathum zijn op de hoogte gebracht van de kapwerkzaamheden. Als de windmolens geplaatst zijn, worden er weer bomen terug geplant.

Zie ook:

Deel dit artikel