Edward Gal met Undercover tijdens het CHIO in Rotterdam in 2015. Foto: ANP

Edward Gal met Undercover tijdens het CHIO in Rotterdam in 2015. Foto: ANP

OOSTERBEEK - Dressuurruiter Edward Gal uit Oosterbeek is vrijgesproken in een zaak wegens vermeende dierenmishandeling die door dierenrechtenorganisatie Peta was aangespannen.

De klachten dateren van 2015, toen het EK plaatsvond in het Duitse Aken. Daar diende ook de rechtszaak tegen de dressuurruiter (51).

In de aanklacht stelde Peta dat Gal zijn paard Undercover tijdens het EK in Aken in de rollkur zou hebben laten rijden. Bij de rollkur wordt het hoofd van het paard in een onnatuurlijk gebogen houding gedwongen; het is een omstreden techniek.

“Het mag niet en het gebeurt ook niet”, zegt een woordvoerster van paardensportbond KNHS in Ermelo. “Peta heeft eerder geprobeerd om Edward op deze manier in een kwaad daglicht te stellen."

'Systematische dierenmishandeling'

De Duitse rechter heeft de aanklacht volledig ongegrond verklaard. In een reactie meldt Peta op haar Duitse website: "Ondanks de vrijspraak is dit (...) een duidelijk signaal aan de paardensport met haar systematische dierenmishandeling."

Ook in 2018, kort voor de Wereldruiterspelen in de Verenigde Staten, diende de dierenrechtenorganisatie een klacht tegen Gal in. Die zaak, zegt de paardensportbond, werd meteen geseponeerd.

Gal overweegt juridische stappen tegen Peta, zegt de KNHS-woordvoerster. "Zijn imago in Duitsland heeft schade opgelopen door de berichten die door Peta zijn verspreid."

Roze schuim rond de mond

Tijdens het bewuste Europese kampioenschap, zes jaar geleden, diskwalificeerde de jury Gal en zijn paard. Undercover was gespannen tijdens de Grand Prix Spécial, beet tot bloedens toe op zijn tong en het schuim rond zijn mond kleurde roze. Undercover stond na het binnenrijden van de ring al niet stil.

Tegen de NOS zei Gal destijds: "Het ging al mis tijdens de prijsuitreiking van de landenwedstrijd. Hij werd nerveus van al dat applaus en die bombarie en daar kan hij niet tegen. Dat gevoel is niet meer weggegaan."

Deel dit artikel