Minder ganzen in de Gelderse Poort. Foto: Omroep Gelderland (archief)

Minder ganzen in de Gelderse Poort. Foto: Omroep Gelderland (archief)

PANNERDEN - Onze provincie zit vol met geweldige natuur. We beginnen het jaar goed in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort, in de nieuwjaarspecial van BuitenGewoon.

Presentator Harm Edens en boswachter Thijmen van Heerde trekken daar de natuur in. Ze gaan onder meer langs bij wildbeheerder Wilbert Ferriet van Free Nature. Hij gaat over de runderen in het gebied. "Ik ben ervoor verantwoordelijk dat ze gezond zijn en te eten hebben", legt hij uit. "Wat ze verder de hele dag doen, maakt mij niet uit." Ze laten de natuur de gang gaan, tot op zekere hoogte. "Als de natuur het niet op kan lossen, grijpen wij in."

Minder ganzen

In natuurgebied de Gelderse Poort komen ook veel ganzen voor, die het gebied gebruiken als rustplaats. "Ganzen overwinteren heel graag in Nederland", legt boswachter Thijmen uit. "De Gelderse Poort is hiervoor een belangrijke hotspot. Ganzen hebben het ontzettend naar hun zin, want we hebben veel water, grasland en akkerland. Op het water voelen ganzen zich veilig. Daarom liggen ze op het water bij elkaar."

Maar het aantal ganzen neemt af, constateert hij. "Ieder jaar zijn hier wel duizenden ganzen. Maar we zien dat de ganzen steeds later komen en dat de aantallen minder worden, door de klimaatverandering. Onderweg vanuit Siberië vinden ze al andere gebieden waar ze kunnen rusten en eten."

Bekijk hieronder de hele nieuwjaarspecial van BuitenGewoon.

Deel dit artikel