Jan Loos (91). Foto: Omroep Gelderland

Jan Loos (91). Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - Als 14-jarige zat Jan Loos midden in de Slag om Arnhem. Schuilend in de kelder terwijl de bommen en granaten over hem heen vlogen. Het was een nachtmerrie, maar hij kwam er ongeschonden vanaf.

Op een dag stonden er Engelse soldaten voor de deur. "Ze belden aan en zeiden dat ze het huis wilden. Ze liepen naar de voorkamer en trokken de gordijnen van de muur af", vertelt de nu 91-jarige Loos in het programma De Troubadours. "Ze begonnen het glas uit de ramen te stoten, pakten het dressoir van mijn moeder en zette deze voor het raam. Toen kwam daar een mitrailleur op te staan."

Nadat de Engelsen zich terug moesten trekken, kwamen duizenden soldaten in Oosterbeek terecht. De familie Loos verstopte zich midden tussen de soldaten in de kelder. "De Duitsers hadden rond de perimeter zo'n elfhonderd vuurmonden staan. Die schoten 24 uur per dag. Vanaf dat we in de kelder zaten hoorden we dagenlang niets anders dan geweren en granaten."

Jan Loos vertelt zijn verhaal aan Ben Saunders:

[video:7517196]

Dode Duitser

In de kelder waar Loos zat te schuilen zaten ventilatiegaten. "Daar heeft een Duitser liggen doodgaan, vier uur lang. Geen hond die bij hem kon komen, want de Britten zaten in het huis. De Duitsers waagden niet om hem te halen en de Britten gingen ook niet naar buiten om die gewonde Duitser te halen. Dus hij heeft daar urenlang liggen doodgaan. Dat gekerm vergeet ik nooit meer."

Bekijk hieronder de hele uitzending van De Troubadours met Ben Saunders:

[uitzending gemist:https://omroepgelderland.bbvms.com/p/default/c/4469721.html?inheritDimensions=true&t=]

Zie ook: Ben Saunders schrijft lied over Arnhem: 'Ze hebben mij hier echt geadopteerd'

Deel dit artikel