Onrust onder Omwonenden in Oosterbeek over opvang asielzoekers. Foto: Arjan Hoefakker / RTV Connect

Onrust onder Omwonenden in Oosterbeek over opvang asielzoekers. Foto: Arjan Hoefakker / RTV Connect

OOSTERBEEK - Inwoners van Oosterbeek voelen zich overvallen door de plannen van de gemeente Renkum om vanaf volgende maand 100 asielzoekers op te vangen in een pand aan de Nico Bovenweg in Oosterbeek.

Omwonenden kregen begin deze week een brief met de mededeling dat er volgende maand al de eerste asielzoekers worden opgevangen in het pand. Daar worden nu nog vrouwen opgevangen in een blijf-van-mijn-lijfhuis van Moviera, maar zij verlaten het pand. Buurtbewoners vrezen overlast van de asielzoekers. Zij overwegen om zich gezamenlijk te verzetten tegen de aangekondigde opvang, zo blijkt uit onderstaande reportage van de nieuwe streekomroep RTV Connect.

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=I0N5pNXJ8Aw]

'Ik voel mij tweederangsburger'

Hoewel een aantal buurtbewoners zegt de opvang prima te vinden, is lang niet iedereen gelukkig met de komst van de migranten. De aangekondigde opvang valt omwonenden van het pand rouw op het dak. Volgens een aantal Oosterbekers is er geen sprake van inspraak. Buurtbewoners zijn niet geraadpleegd en daarom voelen zij zich dan ook overvallen door het plan van de burgemeester en wethouders. Zij kondigden aan dat vluchtelingen en asielzoekers voor de periode van een jaar worden opgevangen in het pand. Volgens de gemeente is er een noodsituatie en is er een tekort aan opvanglocaties.

24 uur per dag toezicht en bewaking

Burgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum zegt dat het Centraal Orgaan Asielzoekers COA heeft toegezegd dat er 24 uur per dag toezicht zal zijn in en om het pand waar de vluchtelingen en asielzoekers worden opgevangen. Het COA maakt het pand over een aantal weken klaar voor de opvang. De eerste migranten worden in februari al verwacht.

De omwonenden wordt tijdens een digitale informatieavond komende week bijgepraat over de opvang. Verder kunnen omwonenden hun vragen stellen via een emailadres dat de gemeente Renkum heeft aangemaakt.

Deel dit artikel