Een brand in Apeldoorn, in december 2021. Foto: Luciano de Graaf

Een brand in Apeldoorn, in december 2021. Foto: Luciano de Graaf

ARNHEM - Het aantal autobranden in Gelderland is voor het eerst in vier jaar gedaald. In 2021 waren er 519 meldingen, een daling van ruim 20 procent in vergelijking met 2020 toen er 650 meldingen waren.

De grootse afname in absolute zin was zichtbaar in Arnhem, waar het afgelopen jaar 42 auto’s minder in vlammen opgingen: een afname van ruim 30 procent. Andere opvallende dalingen zijn zichtbaar in Epe (van 27 naar 5 autobranden) en Ede (van 39 naar 22).

Negatieve uitschieters

Gemeenten waarin het aantal autobranden toenam zijn er ook. In Zaltbommel verdubbelde het aantal autobranden van 9 naar 19. Verder springt Hattem er uit in negatieve zin. In 2021 gingen daar vijf auto's in vlammen op, terwijl dat er in de jaren 2019 en 2020 maar één was.

Er waren vorig jaar drie gemeenten waar geen enkele autobrand was; Oost Gelre, Rozendaal en Scherpenzeel. Dat blijkt uit data van alarmeringen.nl.

Op deze kaart is per gemeente te zien wat de toe- of afname van het aantal autobranden was in 2021:

Absolute aantallen zeggen echter niet zoveel over het risico dat je auto in vlammen opgaat. Daarvoor is het beter te kijken naar het aantal autobranden afgezet tegen het aantal inwoners in een gemeente.

Op de kaart hieronder staat het aantal autobranden per 10.000 inwoners in het afgelopen jaar:

Omroep Gelderland analyseerde alle 519 autobranden waarvoor in 2021 een melding binnenkwam bij de hulpdiensten. De meeste branden waren op een vrijdag (98) en de minste (65) op zondag. Niet verrassend is dat veel auto's in de nacht vlam vatten. De helft van de autobranden vindt plaats tussen 22.00 uur in de avond en 06.00 uur in de ochtend, met een piek om middernacht als bijna 10 procent van de branden plaats heeft.

Zie ook: Man ziet zijn geliefde BMW in vlammen opgaan: 'Duidelijk brandstichting'

Als we naar de verschillende maanden kijken, zit er een duidelijke piek in januari (67 branden) en december (72). Deze piek wordt is vooral toe te schrijven aan problemen rondom oud en nieuw. Op die twee dagen alleen waren er al 35 autobranden.

De avondklok lijkt verder weinig invloed gehad te hebben. In de maanden van de avondklok (februari, maart en april) waren er weliswaar minder branden dan gemiddeld in 2021, maar dat was ook zo in de jaren 2020 en 2019.

In onderstaande grafiek zijn alle 519 autobranden van 2021 gevisualiseerd. De grafiek laat het aantal branden per maand zien.

De term autobranden is generiek en omvat alle voertuigen die in een brand op straat verloren gaan. Zo gingen er, naast een heleboel auto's, ook dertig vrachtwagens, zeventien caravans, zeventien landbouwvoertuigen, veertien scooters, negen fietsen, zes campers, drie motoren, een brommobiel en een quad in vlammen op.

Voor dit artikel analyseerden we de data van alarmeringen.nl. Branden als gevolg van ongelukken, autobranden op snelwegen, loze meldingen en herhaalde oproepen zijn in deze dataset zo veel mogelijk buiten beschouwing gelaten. Om goed te kunnen vergelijken is bovendien maximaal een melding per dag per straat meegeteld, hierdoor kan soms een melding zijn gemist. De daadwerkelijke aantallen auto's met brandschade kan daarom hoger liggen, omdat er bij een melding meerdere voertuigen brandschade kunnen oplopen.

Deel dit artikel