Politie na brandstichting in Tiel. Foto: Persbureau Heitink

Politie na brandstichting in Tiel. Foto: Persbureau Heitink

ARNHEM - De rechtszaak tegen de hoofdverdachte van alle aanslagen gericht tegen De Groot Fresh Group is aangehouden. Oorspronkelijk zou zijn zaak in februari inhoudelijk behandeld worden. Maar omdat hoofdverdachte Ali G. onlangs opnieuw is gearresteerd voor nieuwe feiten, is er aanvullend onderzoek nodig, aldus de rechtbank in Arnhem.

In de geruchtmakende afpersingszaak gericht tegen medewerkers van De Groot Fresh Group uit Hedel zijn inmiddels bijna dertig verdachten aangehouden. Justitie ziet Ali G. uit Bussum als hoofdverdachte. Volgens de openbaar aanklager zou hij vanaf het begin van deze afpersingsactie betrokken zijn geweest bij intimidatie en geweld tegen het fruitbedrijf.

'Telkens dezelfde manier van werken'

"De rechtbank ziet samenhang tussen de delicten- die gepleegd zijn. Maar ook ziet de rechtbank overeenkomsten tussen de modus operandi - de wijze waarop de aanslagen gepleegd zijn. En daarbovenop ziet de rechtbank ook dat het telkens Ali G. is die dan in beeld komt in de onderzoeken. De rechtbank realiseert zich daarom dat er goed onderzoek nodig is," zo motiveerde de voorzitter van de rechtbank in Arnhem maandagmiddag het besluit om de zaak aan te houden.

Ali G zijn zaak zal worden 'gevoegd' bij een al lopende strafzaak met betrekking tot aanslagen die in 2021 zijn gepleegd. De volgende zitting in dit onderzoek "Panter 2" is op 26 januari, de inhoudelijke behandeling is in juli, zo heeft de rechtbank vast gesteld. De verdachten die samen met Ali voor de rechter moesten komen voor aanslagen gepleegd in 2020 moeten in februari voor de rechter komen.

'Naar zitting toe geleefd'

Ali G., die via een videoverbinding de zaak bijwoonde, legde uit ongelukkig te zijn met de vertraging van zijn zaak "Ik heb naar de geplande datum in februari toe geleefd, en ik zit al heel lang vast. Alleen omdat er iemand boos op mij is geweest, komt er nu een nieuw onderzoek."

Anderen voor karretje weten te spannen

Begin december 2021 is Ali G., in zijn gevangeniscel aangehouden, op basis van nieuwe verdenkingen. Hij zou vanuit zijn cel in een Rotterdamse gevangenis mogelijk aanslagen hebben voorbereid die in mei en juni vorig jaar zijn uitgevoerd in Tiel, Waardenburg en Kerkdriel. Op dat moment zat hij al vast voor een hele reeks andere aanslagen en afpersingsacties in dezelfde regio. Volgens justitie is hij er in de gevangenis in geslaagd anderen voor zijn karretje te spannen.

Zie ook: 'Hoofdverdachte Hedel plande nieuwe aanslagen vanuit cel'

Inmiddels is Ali overgeplaatst naar een andere gevangenis - in Leeuwarden - en daarna gearresteerd. Ook is hij verhoord. Hij heeft hierbij recent een aantal brisante uitspraken gedaan, zo lichtte de officier van justitie maandag toe. Zo zou Ali hebben beweerd dat hij 'de werkelijke aanslagplegers kent en er nog drie aanslagen gepland staan.

"Hij geeft er telkens opnieuw blijk van precies te weten hoe de vork in de steel zit", aldus de officier van justitie.

Sms'jes, kogels en bommen

De afpersingsaffaire gericht op het fruittransportbedrijf uit westelijk Gelderland is in 2019 begonnen, kort nadat er bij De Groot in Hedel een partij drugs was aangetroffen tussen een bananentransport. Criminelen - waaronder dus Ali G., zo stelt justitie - zouden het bedrijf daarna zijn gaan afpersen via sms'jes, kogelinslagen, en (vuurwerk)bomaanslagen. Al deze delicten waren op een of andere manier gericht tegen medewerkers- en oud medewerkers van De Groot Fresh Group.

De onophoudelijke terreur heeft geleid tot een van de grootste beveiligingsoperaties in de Nederlandse geschiedenis.

Drie nieuwe aanhoudingen

Aan het einde van de zitting maandag in Arnhem maakte de officier van justitie ook bekend dat er kort geleden, op 30 december drie personen in gevangenhouding zijn gegaan. Zij zouden te maken hebben met een voorgenomen aanslag in Hilversum, eind 2020. De verdachten in deze zaak zitten nog in alle beperkingen, daarom wilde de officier niet te diep op de arrestaties in gaan.

Zie ook: Wie is wie in aanslagen Rivierengebied en afpersing fruithandel De Groot?

Deel dit artikel