gemeenteraad Westervoort bijeen (vóór corona). Foto: Omroep Gelderland

gemeenteraad Westervoort bijeen (vóór corona). Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - De gemeente Westervoort als een zelfstandige gemeente is op den duur niet houdbaar. Het beste zou de gemeente kunnen fuseren met Arnhem. Dat staat in het rapport Sterk Bestuur dat de gemeenteraad heeft laten opstellen door onderzoeks- en adviesbureau BMC. De uitkomsten van het rapport zijn uitgelekt en eerder dan de bedoeling was gepubliceerd in een lokale krant. Omroep Gelderland heeft de resultaten inmiddels bevestigd gekregen van burgemeester Van Hout.

Van Hout noemt het 'jammer' dat het rapport is uitgelekt, maar geen ramp: "Er stond geen geheimhouding op, maar het was wel vertrouwelijk. Bovendien wilden we de inhoud ook goed communiceren naar de gemeente Duiven, aangezien die er ook in wordt betrokken. Nu is het allemaal wat sneller gegaan dan we hadden gepland."

Onder toezicht

Aanleiding voor het onderzoek van BMC naar de toekomstbestendigheid van Westervoort was de penibele financiële situatie van de gemeente; een jaar geleden kwam de gemeente onder toezicht te staan van de provincie. Inmiddels is dat toezicht weer opgeheven, maar financieel kan het dorp zich nog steeds moeilijk staande houden. Er is tijdelijk extra geld gekomen vanuit het Rijk, maar voor de toekomst zit Westervoort 'vast', zeker omdat er nog flink wat grote opgaven aan zitten te komen.

Zie ook: Ozb-verhoging en forse bezuinigingen: zo moet Westervoort weer financieel gezond worden

Meerdere scenario's onderzocht

Bureau BMC heeft verschillende scenario's uitgewerkt en adviseert om te onderkennen dat zelfstandigheid van Westervoort op termijn niet houdbaar is. Er is gekeken naar samenvoeging met andere omliggende gemeenten. In het advies staat dat een fusie met Arnhem het beste voor Westervoort zou zijn, omdat daarmee vermoedelijk de uitvoeringskracht en de bestuurskracht wordt versterkt.

Ook is het een optie om tot één grote Liemerse gemeente te komen met Duiven en Zevenaar. Dat sluit beter aan bij de regionale identiteit. Daarnaast is het een optie om alleen samen te gaan met Duiven, waar Westervoort nu al op ambtelijk niveau mee is gefuseerd. Maar deze optie zal de bestuurskracht minder versterken dan de andere scenario's.

Burgemeester Arend van Hout wil vooralsnog niet ingaan op de onderzoeksresultaten: "Dit is aan de gemeenteraadsleden." Volgende week maandag zal de raad er eerst in een commissie over spreken, eind januari komt het rapport in de raadsvergadering aan de orde. "De raad zal zich dan uitspreken over welke vervolgstappen er gezet gaan worden naar aanleiding van het rapport. Maar een nieuwe gemeenteraad zal het uiteindelijk moeten bekrachtigen. "

Deel dit artikel