Bij buitenschoolse opvang Natuurlijk in Zevenaar spelen de kinderen altijd buiten. Foto: Omroep Gelderland

Bij buitenschoolse opvang Natuurlijk in Zevenaar spelen de kinderen altijd buiten. Foto: Omroep Gelderland

ZEVENAAR - De energie van zo’n veertig kinderen komt je tegemoet bij buitenschoolse opvang Natuurlijk in Zevenaar. Kinderen rennen over een grote heuvel waar bovenop een kabelbaan, waterparadijs en speelveld staan. Beneden is het gebouw, maar binnen zijn ze zo min mogelijk. Ze spelen buiten; weer of geen weer.

Indy Bruns laat haar favoriete plekje op de bso zien. Achter het gebouw is een overzichtelijk bosje waar de kinderen in bomen klimmen en hun fantasie de vrije loop laten gaan. “Hier speel ik altijd met verschillende vriendjes en vriendinnetjes”, vertelt het meisje. Ondertussen gaan de kinderen gewoon hun gang. “Zullen we even in de boom klimmen?” vraagt Indy.

Het kind dat krap 1.50 meter lang is, legt een stok op een stuk boom en begint haar klim. Ze klautert tot een meter of 3,5 en komt dan terug. Beeldschermen zijn hier nergens te bekennen. Geen tablets, telefoons of tv's. “Ik vind dat juist fijn, thuis doe ik dat de hele dag al. Hier mag dat niet en spelen we met elkaar”, klinkt het uit bijna alle monden.

Bekijk hoe de kinderen op de bso spelen in de natuur:

[video:7525779]

“In het begin is dat wel even wennen”, zegt pedagogisch medewerker Jasper Bodenstaff. “Kinderen zijn heel erg geneigd om iedere seconde met hun ouders te communiceren, terwijl die echt wel weten dat hun kinderen hier zijn. Meestal heeft dat even een gesprekje nodig aan het begin en daarna is er wel begrip."

[infobox:Buitenspelen in de winter moet vanzelfsprekend worden. Dat vindt IVN Natuureducatie dat samen met kinderopvangorganisaties deze maand de actie Hartje Winter houdt. In de provincie Gelderland doen ruim 400 kinderopvanglocaties mee, zoals de bso in Zevenaar.]

De energie giert om het pand van de bso. Kinderen rennen overal, over het veld, door de bossen en over de heuvel tegenover de bso. Bovenop die heuvel wordt rugby gespeeld. Anderen gebruiken de kabelbaan en weer anderen zitten om het vuur dat één van de begeleiders heeft gestookt.

Voor ouders even wennen

“Dit is vooral geen rubberen tegel paradijs”, benadrukt Bodenstaff. Het is voor ouders wel even wennen soms, maar ook dat went vanzelf. We leren de kinderen hier hun grenzen te verleggen en dat kan perfect met spel. Omstandigheden zijn hier niet bepalend. Zelfs in de regen en sneeuw spelen wij gewoon buiten. Het gebouw gaan we zo min mogelijk in. Alleen als het echt niet anders kan."

Het gaat er in Zevenaar compleet anders aan toe dan bij de reguliere bso's. “Ouders geven ook terug dat het een bepaalde mindset is die we hier hebben. Kinderen gaan daarin mee. Als je ze geen scherm geeft, vergeten ze dat als ze met elkaar aan het spelen zijn."

Deel dit artikel