Vmbo-docent Zevenaar verdacht van ontucht met leerlingen. Foto: Omroep Gelderland

Vmbo-docent Zevenaar verdacht van ontucht met leerlingen. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Een oud-docent van het Liemers College in Zevenaar hangt 20 maanden cel boven het hoofd. Het OM verwijt de 42-jarige ontucht met minderjarige meisjes, destijds tussen de 14 en 17 jaar. Drie van hen had hij onder zijn hoede als gymdocent, de andere twee waren leerlingen van een school waar hij eerder les gaf.

Begin 2020 wordt de docent op staande voet ontslagen. Een filmpje waarin te zien is dat de leraar tijdens de gymles een hand in de broek van een leerling stopt, brengt de zaak aan het rollen. De politie start een onderzoek, waarna meer oud-leerlingen aangifte doen.

Seksueel getinte appjes

In de rechtbank vertelt de verdachte donderdag dat het filmpje zijn leven veranderde. "Ik ben blij dat dat gebeurd is. Ik heb nu de hulp die ik nodig heb, die had ik al veel eerder moeten zoeken." Met de leerling uit de video heeft hij voor het incident al seksueel getint contact.

"We hadden al langere tijd appcontact en het ging ook over seks, op een gegeven moment ging dat verder. Dat valt niet goed te praten. Ik heb dat gedaan, en dat vind ik heel slecht van mezelf", zegt de man, die op dat moment een vriendin heeft met wie hij samen een zoon opvoedt.

"Het was spannend"

Volgens de oud-docent wilde hij zijn thuissituatie ontvluchten. Ook ervaarde hij veel afwijzingen en kreeg hij bij leerlingen het gevoel dat hij ertoe deed. "Zo is dat ontstaan. Nu kan ik mezelf wel voor de kop slaan, het slaat nergens op." De rechter vraagt: "Maar waarom deed u het dan?" De verdachte: "Het was spannend."

Twee andere leerlingen zeggen tijdens hun schooltijd in Zevenaar ook door hem te zijn betast. De verdachte ontkent dit, maar volgens het OM zijn de verklaringen van de tieners betrouwbaar. "Hij heeft een spoor van ellende nagelaten. Wat hij alle verschillende meisjes heeft aangedaan is zeer beschadigend", aldus de officier van justitie.

Verdachte bekend deels

De verdachte levert na het incident met het filmpje een lijst aan bij de recherche, waarop hij al zijn seksueel getinte contact met leerlingen beschrijft. Daaruit blijkt dat dit ook al speelde op zijn vorige school in Leerdam, waar twee meisjes uiteindelijk ook aangifte tegen hem doen.

Bij deze meisjes gaat het contact verder dan het betasten van billen en borsten. Met één van hen ontstaat zelfs een relatie. Het slachtoffer verklaart dat hij haar seksueel betastte op school en de twee seks hadden in zijn auto. Volgens het slachtoffer is de verdachte op de hoogte van het feit dat ze dan pas 17 jaar is. "Ik wist niet hoe oud ze was", zegt de verdachte erover.

Een andere oud-leerling uit Leerdam doet donderdag in de rechtbank haar verhaal. “Hoe kun je je als 15-jarige verweren tegen een gymleraar?", vraagt ze zich hardop af. Jarenlang hield ze voor zich wat er gebeurde met haar gymleraar. "Ik schaamde me. Toen de recherche belde, tien jaar later, wist ik precies waarover het ging. Ik voel me schuldig dat ik niet eerder aangifte heb gedaan."

Amicaal in de omgang

"Er is sprake van opzet", zegt de officier. "Dat blijkt uit het handelen van de verdachte. Hij heeft op grove wijze misbruik gemaakt van zijn positie als docent." De officier acht het bewezen dat hij bij twee andere leerlingen uit Zevenaar aan hun billen en borsten zat en zijn geslachtsdeel tegen één van de leerlingen aan heeft gedrukt.

Advocaat Staring denkt daar heel anders over, volgens hem moet de rechtbank zich niet blind staren op de verklaringen van de meisjes. Bovendien vindt hij dat gekeken moet worden naar hoe oud-collega's de gymleraar beschrijven. Amicaal, bevlogen en toegewijd en geliefd onder leerlingen. "Het is van belang om deze context te geven en hoe hij is in de omgang met mensen.” Een spoor van vernieling achter gelaten? "Dat gaat mij te ver."

De advocaat van de verdachte vraagt vrijspraak voor vier van de vijf zaken die donderdag in de rechtbank aan de orde komen. Alleen het grensoverschrijdende gedrag dat gefilmd is op het Liemers college acht Staring bewezen. Een gevangenisstraf vindt hij daarom niet op z'n plaats.

Beroepsverbod

Toch is dat de eis van het OM, met daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden, met een proeftijd van vijf jaar. Ook vraagt ze om bijzondere voorwaarden, zoals een meldplicht, psychische behandeling, een beroepsverbod voor het werken als docent of het werken met minderjarigen én een contactverbod met één van de vrouwen.

De verdachte ondergaat momenteel al een psychiatrische behandeling, verder in het onderwijs wil hij in ieder geval niet. In zijn laatste woord geeft hij met een trillende stem aan nog iets te willen zeggen. "Dat het me spijt, al weet ik dat jullie hier niet veel aan hebben. In dit alles zijn alleen maar verliezers."

De uitspraak volgt over twee weken.

Zie ook: Leraar ontslagen om grensoverschrijdend gedrag

Deel dit artikel