De Nathalzen en de Deurdreiers organiseren een carnavalsstoptocht. Foto: De Nathalzen/De Deurdreiers

De Nathalzen en de Deurdreiers organiseren een carnavalsstoptocht. Foto: De Nathalzen/De Deurdreiers

LOO - De reguliere optochten tijdens carnaval in Loo en Groessen gaan eind februari niet door. CV de Nathalzen en CV de Deurdreiers hebben daarom iets anders bedacht: Een Stoptocht, waarbij het publiek langs de creaties gaat in plaats van andersom.

“We zijn in december bij elkaar gekomen omdat we wel aan zagen komen dat een normale optocht niet door zou kunnen gaan”, zegt Rik Booltink van de Nathalzen. “Omdat we niet weten wat er komende zomer wel of niet kan, willen we een fietsroute uitzetten waar het publiek zelf langs kan. De ervaring van vorig jaar leert dat in kleine groepjes iets doen in de zomer vaak wel kan. Bijvoorbeeld met vrienden of met het gezin en opa en oma.”

Langs de route zijn plekken waar carnavalscreaties te zien zijn. “Dat kan de wagen zijn die normaal in de optocht mee zou rijden”, zegt Booltink. “Maar ook het versieren van een huis of een straat.” Een vast thema is er niet. “Alle groepen en deelnemers zijn daar vrij in, ze mogen ook iets bedenken dat lijkt op zomercarnaval. Het enige dat we vragen is of ze hun eigen idee bij ons aanmelden, omdat er in het ludieke soms ook iets controversieels kan zitten. Dat willen we graag vooraf weten.”

Nu al interesse

Het idee is twee weken geleden gelanceerd en moet nog verder vormgegeven worden, maar er is nu al interesse getoond door groepen die zich normaliter niet in het feestgedruis storten. “De buurtverenigingen geven aan nu wel iets te willen doen tijdens onze Stoptocht”, aldus Booltink. Ze moeten nog even wachten voor ze zich aan kunnen melden. “We openen binnenkort de aanmeldingen, dan schrijven we verenigingen aan die in ons bestand staan. Als duidelijk is wie er mee doen, maken we ook de route. Het idee is dat dat wel echt een flinke afstand van tien of vijftien kilometer wordt.

De Stoptocht is gepland in het eerste weekend van juli, maar welke dagen is nog niet helemaal bekend. “We willen er nog geen vaste dagen aan hangen”, legt Booltink uit. “Dat hangt ook af van de aanmeldingen, de verwachte drukte en de eventuele maatregelen. We kunnen nu zeggen dat we het zaterdag en zondag doen, maar als blijkt dat er veel mensen interesse hebben kunnen we het misschien beter over drie dagen verspreiden.”

Halfvasten Angerlo wacht af

Het uitstel van optochten en de onduidelijke situatie rondom corona heeft ook gevolgen voor de Halfvasten Optocht in Angerlo. “We zouden eigenlijk afgelopen dinsdag bij elkaar komen”, zegt voorzitter Jan Hendriks. “Maar dat hebben we een week opgeschoven vanwege de persconferentie.”

Naast het aantal mensen, er kunnen er tweeduizend in de tent, zit Hendriks met nog een probleem nu veel groepen de bouw van de wagen uitstellen. “We moeten ook wel een beetje een fatsoenlijke optocht kunnen organiseren met een leuk aantal wagens. Bij te weinig deelnemers heeft doorgaan geen nut. Mogelijk stellen wij de optocht ook uit naar de zomer.”

Deel dit artikel