Gevleugelde vrouwfiguur door Gogi Saroj Pal. Foto: Marc Pluim

Gevleugelde vrouwfiguur door Gogi Saroj Pal. Foto: Marc Pluim

ARNHEM - Museum Arnhem heeft 115 hedendaagse Indiase kunstwerken gekregen uit de privécollectie van Eegje Schoo. De voormalig minister en ambassadeur legde haar verzameling aan in de tijd dat zij ons land vertegenwoordigde in India.

“We zijn wel een jaar bezig geweest met het samenstellen van de schenking”, zegt conservator Jelle Bouwhuis, die in zijn nopjes is. “Ik ben er heel blij mee.” Samen met de voormalig minister zocht hij de werken uit volgens een systeem. “We moesten het natuurlijk willen hebben en ik keek daarbij meer naar de bekende namen, terwijl Eegje Schoo ook onbekende namen voorstelde. Uiteindelijk hebben we een mooie doorsnede van haar collectie samengesteld.”

De kunstwerken zijn verschillend van soort en formaat. “Er zitten schilderijen bij, maar ook werk papier en grafiek. Het meeste kun je in een ruime woning ophangen, maar er zitten ook stukken bij die van museaal formaat zijn.” Een collectie van deze grootte is in Europa uniek volgens de conservator. “Er zijn genoeg contacten met India, maar op het gebied van kunst is er nooit veel naar Europa gekomen.”

Te zien vanaf heropening

Een deel van de kunstwerken is te zien vanaf de heropening van Museum Arnhem na de verbouwing. “We hopen in april weer open te gaan en dan zal het werk uit de collectie Schoo te zien zijn”, zegt Bouwhuis. “In 2025 hopen we in een overzichtstentoonstelling veel meer werk uit de collectie in één keer te laten zien.”

Bouwhuis hoeft niet bang te zijn dat hij de collectie weer kwijtraakt. “Nee hoor, er gaat veel werk zitten in het documenteren van de werken. Het zou zonde zijn als je dat over drie jaar weer kwijtraakt. Het is in dit geval ‘eens gegeven, blijft gegeven.’”

Deel dit artikel