Kunst wordt toegevoegd op het dak van de Eusebius. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

Kunst wordt toegevoegd op het dak van de Eusebius. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

ARNHEM - Sperma bovenop de Eusebius in Arnhem. Sinds maandagochtend is dat een feit. Althans, op de luchtbogen van het godshuis werden beelden geplaatst van zaadcellen, coronavirus-deeltjes en beerdiertjes.

Met het toevoegen van de kunstwerken moet de Eusebius een hoogtepunt worden voor bezoekers. De bestaande beelden op de kerk hebben allemaal het thema van de Ark van Noach. De nu toegevoegde kunstwerken moeten het belang van de wetenschap onderstrepen, maar ook wil kunstenaar Arno Coenen de rol van religie onderkennen. Volgens hem kan geloof motvieren en hoop geven op een positieve toekomst. RTV Connect maakte deze reportage over het plaatsen van de laatste onderdelen van het kunstwerk. (Tekst gaat verder onder de video.)

[youtube:https://youtu.be/7cm88udO2AQ]

Aanvulling op Disney-figuren

Na de slag om Arnhem werd de verwoeste kerk weer opgebouwd en gerestaureerd. Destijds werden er ook Disney-figuren toegevoegd aan de kerktoren. Ook werden luchtbogen geplaatst op het dak van de het markante middelpunt van Arnhem. Toen de beelden op twee luchtbogen onlangs onvervangbaar bleken, werd kunstenaar Coenen ingeschakeld. Het kunstwerk moet de kerk verder helpen om een '"culturele topattractie te worden".

De kerk wordt na jaren van restauratie dit voorjaar beter zichtbaar wanneer de steigers worden weggehaald.

Deel dit artikel