Het Kapsalon Theater bij Podium Doesburg is in volle gang. Foto: Omroep Gelderland

Het Kapsalon Theater bij Podium Doesburg is in volle gang. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Musea en theaters demonstreren vandaag op meerdere plekken in onze provincie tegen het coronabeleid. Gemeenten en veiligheidsregio's hebben aangekondigd de coronaregels te gaan handhaven. Bij Museum More in Gorssel is de actie vroegtijdig beëindigd door handhavers van de gemeente. Bij Podium Doesburg is het Kapsalon Theater in volle gang.

Museum More ontving rond het middaguur de eerste bezoekers voor een 'marathon'. Binnen een uur waren er handhavers die het museum opdroegen alle bezoekers buiten te zetten.

Zie ook: Museum More moet bezoekers wegsturen: 'Het is van de zotte'

"De opdracht van het kabinet is helder", zei een woordvoerder van de gemeente Lochem 's ochtends al over de opening van Museum More. "Het is nu niet mogelijk om een museum te openen. Gebeurt dit wel, dan verzoeken we het museum te gaan sluiten. Desnoods verzoeken we het museum om bezoekers van binnen naar buiten te geleiden. Wel hopen we dat het kabinet snel perspectief biedt aan deze sector."

[image:7530898]

Ook onder meer Podium Doesburg opent vandaag tijdelijk de deuren. Podium Doesburg heeft meerdere beelden op hun sociale media gezet waarin te zien is dat de optredens met publiek in volle gang zijn. De gemeente Doesburg heeft ook aangekondigd te gaan handhaven. "Desnoods sturen we boa's", zo zegt een woordvoerder tegenover Omroep Gelderland. "We houden ons aan de protocollen zoals die zijn afgesproken in de veiligheidsregio."

Hetzelfde geldt voor de gemeente Ede, waar Otterlo onder valt. Bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo zijn bezoekers tussen kunstwerken aan het yogaën. "We hebben een stappenplan om te handhaven", reageert een woordvoerder van de gemeente Ede. "In de eerste instantie met een waarschuwing. Wordt daaraan geen gehoor geven, dan riskeert het museum een boete."

[image:7530892]

'Niet meteen een boete'

In Nijkerk gaat theater Streams Breede Beek open. "Op het moment dat we zien dat bij Streams Breede Beek de regels worden overtreden, geven we hen een waarschuwing per brief. Als er niet aan de waarschuwing gehouden wordt, nemen we vervolgstappen. Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat die precies zijn", aldus een woordvoerder.

De gemeente Arnhem zegt 'gewoon' te gaan handhaven. "Er worden niet meteen boetes uitgedeeld, maar als het museum na de eerste waarschuwing open blijft, geven we die wel", aldus een woordvoerder. Verder hoopt de gemeente dat er snel perspectief komt voor de sector.

[facebook video:https://www.facebook.com/podiumdoesburg/videos/670922614273524/]

Theaters die openen

Veel theaters openen vandaag hun deuren als kapsalon. 'Kapsalon Theater' is een initiatief van acteur Diederik Ebbinge, waar theaters in heel Nederland aan mee zouden doen. Het idee is dat bezoekers zich laten knippen en gelijktijdig naar een voorstelling kijken. Kappers mogen sinds het weekeinde namelijk wel open, terwijl cultuurinstellingen als theaters en schouwburgen gesloten blijven.

Deze Gelderse theaters doen mee:

  • Podium Doesburg. Daar worden optredens en knipbeurten gegeven tot 17.00 uur.
  • Streams Breede Beek in Nijkerk heeft het theater geopend tot 16.30 uur. Volgens een woordvoerder volgen zij de 'wetgeving en richtlijnen'.
  • De Gelderlandfabriek in Culemborg verzorgt een optreden in een kapsalon.

Andere theaters besloten hun actie in te trekken nadat de gemeente aankondigde te handhaven.

De Thiemeloods in Nijmegen kondigde gisteren bijvoorbeeld nog aan vanavond vanaf 19.00 uur mee te doen aan Kapsalon Theater, maar kreeg volgens een medewerker een officiele waarschuwing van burgemeester Bruls. De Thiemeloods voelt zich nu 'met de rug tegen de muur staan' en heeft besloten vanavond de deuren toch niet te openen.

"De Thiemeloods is eerst informeel gevraagd zich aan de regels te houden en heeft daarna een officiële waarschuwing gekregen. Als ze zich daar niet aan zouden houden, kan een last onder dwangsom volgen. Maar dat is gelukkig niet nodig geweest. Overigens heeft ook Lux deze officiële waarschuwing gehad en ook daar was handhaven gelukkig niet nodig."

Stadsschouwburg Nijmegen annuleerde hun voorgenomen actie. Theater Orpheus in Apeldoorn laat het programma wel doorgaan, maar dan voor het eigen personeel in plaats van betalende bezoekers.

[image:7530727]

Zie ook: 'We worden in een wurggreep gehouden', Theater Orpheus laat toch geen bezoekers binnen

Musea gaan ook open

Musea gaan voor één keer open als sportschool. Deze musea doen mee:

  • Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft De Museum Gym geopend voor yogales.
  • Museum More in Gorssel hield een MOREathon, maar moest na ruim een half uur stoppen van de handhaving.
  • Museum Arnhem heeft een yogales gegeven om de landelijke actie te steunen. Een woordvoerder noemde de les 'zen, ludiek en veilig'.
  • Slot Loevestein in Poederoijen kondigde een bootcamp in de buitenlucht aan.

In de Achterhoek gaven gemeentes aan dat het openen van musea niet zonder gevolgen zou zijn. Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten besloot daarom hun actie online te voeren. Museum Villa Mondriaan in Winterswijk zou yogales gaan geven, maar annuleerde dat uiteindelijk.

Zie ook:

Deel dit artikel