Burgemeester Ahmed Marcouch bij de herdenking van Keti Koti in 2021 in Arnhem. Foto: Huibert Veth, Omroep Gelderland

Burgemeester Ahmed Marcouch bij de herdenking van Keti Koti in 2021 in Arnhem. Foto: Huibert Veth, Omroep Gelderland

ARNHEM - De gemeenteraad van Arnhem wil dat er een monument komt voor gastarbeiders. Ook stemde een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond in met de komst van een monument voor de Keti Koti-herdenking. De gemeenteraad besloot bovendien dat er een coördinator racismebestrijding moet worden aangesteld.

In 2021 werd de slavernij voor het eerst herdacht in Arnhem. "Bij een herdenking hoort ook een monument", aldus de motie die werd ingediend door GroenLinks en de ChristenUnie. "Wij vinden dat bij een herdenking ook een vaste plek en een monument hoort", schreven Nathalie Nede, Marie José Navis en Mark Coenders in hun voorstel. Dertig van zesendertig aanwezige raadsleden waren het daarmee eens en stemden ermee in.

Locatie zoeken voor monument Keti Koti

De gemeenteraad wil dat de provincie dat monument gaat betalen via een subsidieaanvraag 'Vrijheid'. De motie spoort het stadsbestuur verder aan om samen met Keti Koti Arnhem, Afro Nation en Stichting Mietje Makandra Baka een locatie te zoeken voor het kunstwerk. Ook moeten het Afrika Museum, Vrijheidsmuseum en Gelderland Herdenkt worden betrokken bij het zoeken naar een geschikte plek.

De gemeenteraad wil bovendien dat het monument voor 1 juli volgend jaar staat, 'zodat in het jubileumjaar de herdenking bij het monument kan plaatsvinden'. In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.

Zie ook: Arnhemse politiek wil nationale feestdag Keti Koti

'Gastarbeider droeg bij aan de naoorlogse wederopbouw'

Yildirim Usta van DENK Verenigd Arnhem kwam met een motie voor de komst van een monument ter ere aan gastarbeiders. Hij stelt dat gastarbeiders zouden hebben bijgedragen aan de naoorlogse wederopbouw. "De gastarbeider heeft bijgedragen aan de naoorlogse wederopbouw en is nauw betrokken bij de totstandkoming van beeldbepalende locaties in ons land." Ook stelt de motie dat de gastarbeider een significante rol speelde in de Arnhemse economie.

Daarnaast is het volgens de motie tijd dat er een monument komt dat de multiculturele identiteit van Arnhem recht moet doen. Slechts vijf van de zesendertig aanwezige gemeenteraadsleden waren het daar niet mee eens en stemden tegen de motie. Het kunstwerk moet worden bekostigd uit het budget van de gemeente voor beeldende en monumentale kunst.

De gemeenteraad stemde ook in met het aanstellen van een coördinator racismebestrijding en discriminatie.

Deel dit artikel