Denters stond in 2009 in het voorprogramma van Enrique Iglesias, nadat ze was doorgebroken. Foto: ANP

Denters stond in 2009 in het voorprogramma van Enrique Iglesias, nadat ze was doorgebroken. Foto: ANP

OOSTERBEEK - Zangeres Esmée Denters uit Oosterbeek vindt het seksueel misbruik achter de schermen bij The Voice of Holland 'een schande', maar ze is niet 'geheel verbaasd'. Dat laat ze weten in een statement op Instagram. "Ik heb Marco een keer in het echt ontmoet en hij kneep me vanuit het niets in m'n bil", zo schrijft ze.

Denters brak in 2007 door bij het grote publiek, nadat ze video's van haarzelf op YouTube plaatste waarin ze covers en eigen nummers zong. Ze tekende een contract bij het label van de Amerikaanse artiest Justin Timberlake. Inmiddels woont de Gelderse in Engeland, waar ze in 2015 ook deelnam aan de Britse versie van de populaire zangcompetitie. "Na mijn deelname aan The Voice UK ben ik er zelf ook achter gekomen hoe nep de show is", schrijft ze in haar reactie op de uitzending van BOOS.

Zie ook: 'Het kwartje is nu pas écht gevallen', zegt Nijmeegse hoogleraar over misstanden bij The Voice

'Het gaat meer over macht dan over talenten'

"Het programma gaat meer om de macht die de coaches hebben dan om de talenten zelf. Gatekeepers die je beloven te helpen met je carrière. Ik heb gelukkig zelf geen naar gedrag meegemaakt toen ik deelnam aan de show." Wel schrijft ze dat de Engelse coach Ricky Wilson 'flirterige opmerkingen' maakte naar haar. "Ik moest er zelf om lachen. Ik wist me geen houding te geven omdat ik nerveus was. Later kreeg ik het commentaar dat ik arrogant overkwam. Ik ben, nadat ik er in de knock-outs (onderdeel van het programma, red.) uit lag, vaak door de Nederlandse The Voice benaderd om mee te doen, maar ik wist dat het niets voor mij was en ik had er geen goed gevoel bij."

Zie ook: Esmée Denters: YouTube, yoghurtijs en Ahoy

'Ik ben niet geheel verbaasd'

In haar reactie op Instagram gaat ze ook in op de zaken die zijn blootgelegd in het YouTube-programma van presentator Tim Hofman. "Het is een schande hoe de mannelijke coaches in Nederland misbruik hebben gemaakt van hun positie. Al zeg ik eerlijk, ik ben niet geheel verbaasd", zo schrijft ze.

Blijkbaar was ik de enige die het gedrag raar vond

Dat komt door een ontmoeting die ze ooit had met oud-coach Marco Borsato, die ook onder vuur ligt. "Ik heb Marco een keer in het echt ontmoet en hij kneep vanuit het niets in mijn bil. We stonden op het podium na een optreden. Er waren andere mensen om ons heen, maar blijkbaar was ik de enige die dit gedrag raar vond."

'Stel je niet aan, zie het als compliment'

"Ik was er zo van geschrokken dat ik het aan mijn manager vertelde. Hij zei vervolgens: 'Stel je niet aan, zie het als een compliment'. Dus ik heb er toen niets over gezegd. Het maakt niet uit hoe beroemd iemand is, dit gedrag moeten we niet excuseren. Ik vind het enorm dapper van de kandidaten die zich erover uitgesproken hebben en hun verhaal durfden te delen. Ik houd niet van cancel culture en er zijn altijd twee kanten aan een verhaal, maar hoeveel mensen moeten slachtoffer zijn en naar voren komen voordat ze serieus genomen worden? Het is triest."

Zie ook: Seksueel wangedrag in de muziekwereld is niet nieuw: 'Het is een machocultuur'

Esmée Denters is nog niet in de gelegenheid geweest om te reageren op vragen van Omroep Gelderland.

Deel dit artikel