Valerie (links) op een van de kleurige bankjes van Plastic Valley in Wolfheze, goed voor de Kern met Pit-prijs.   Foto: Kernmetpit.nl

Valerie (links) op een van de kleurige bankjes van Plastic Valley in Wolfheze, goed voor de Kern met Pit-prijs. Foto: Kernmetpit.nl

WOLFHEZE - De 9-jarige Valerie van Aalst uit Wolfheze zamelt plastic in om er vervolgens iets nieuws van te maken. Ze haalt plastic uit de natuur, maar ook helpt ze scholen, bedrijven en buren met het inzamelen van plastic afval. Afval waarmee vervolgens vrolijke, kleurige bankjes voor in de buurt worden gemaakt. Met dit initiatief, Plastic Valley genaamd, is Valerie de Gelderse winnaar van de Kern met Pit-prijs geworden.

"Recyclen 2.0", zo omschrijft de jury het initiatief van Valerie. Met een shredder wordt het plastic dat ze samen met haar moeder, maar ook met vrienden en vriendinnen inzamelt, klein gemaakt. Om er vervolgens met een speciale machine waarin het plastic wordt gesmolten, balkjes van te maken. De balkjes vormen uiteindelijk de basis voor kleurige bankjes in de buurt. Maar ook andere producten zoals stoelen, tuinbankjes en bijvoorbeeld klokken.

[infobox:Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan, als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft.]

In Wolfheze en en Angerlo staan inmiddels inzamelingsbakken zodat buurtbewoners plastic kunnen inleveren. Mensen van de dagbesteding van instelling Pro Persona helpen Valerie met het scheiden van plastic. En op zes basisscholen in de gemeente Renkum, waar Wolfheze onder valt, zijn op initiatief van de jonge recycle-held al plastic challenges gehouden waarbij kinderen werden uitgedaagd plastic te verzamelen voor recycling.

[image:7535733]

Eind vorig jaar werden de eerste bankjes van gerecycled plastic geproduceerd. Een mijlpaal voor Valerie. En inmiddels heeft ze al meer bestellingen binnengekregen om bankjes te maken, zo vertelt ze op de website van de KNHM foundation, initiatiefnemer van de Kern met Pit-verkiezing .

De Gouden Pit?

Het winnen van de Gelderse prijs levert Valerie en daarmee Plastic Valley naast een trofee 1500 euro voor het project op. Dit naast de 1000 euro die ze al kreeg door deel te nemen aan de wedstrijd. Ook maakt Valerie door de winst in onze provincie nog kans op de landelijke prijs, de Gouden Pit.

Op 25 juni vindt de finale plaats waarin wordt bepaald wie van de twaalf provinciale winnaars met die eer gaat strijken.

In deze video legt Valerie uit wat Plastic Valley doet:

[facebook:https://m.facebook.com/plasticvalley2013/videos/onze-promo-video-inzending-voor-de-deelname-aan-het-project-kern-met-pit-2021-st/872216600138962/?m_entstream_source=timeline&__tn__=-R]

Deel dit artikel