Appartementen in aanbouw in Apeldoorn.  Foto: ANP

Appartementen in aanbouw in Apeldoorn. Foto: ANP

SCHERPENZEEL - De woningnood is hoog, horen we al langere tijd. De gemeenten vinden dat er in de grotere steden 600.000 woningen gebouwd moeten worden vóór 2040. Vorig jaar kwamen er in totaal 69.000 nieuwbouwwoningen bij, waarvan dik 7.000 in onze provincie. Dat merkten vooral inwoners van Heerde, Nijkerk en Scherpenzeel.

In Heerde werden vorig jaar 166 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Het aantal huizen in die gemeente groeide daardoor met 2,1 procent. In Nijkerk kwamen er in totaal 419 nieuwe woningen bij, een stijging van 2,4 procent. In absolute aantallen steken Nijmegen (777 nieuwe woningen) en Ede (558) erbovenuit. In verhouding tot het aantal huizen dat daar al stond is de stijging daar echter minder groot dan in andere gemeenten.

Bekijk de kaart van LocalFocus. Klik of tik op een gemeente voor de details:

[localfocus:https://localfocuswidgets.net/61f14a3a982a9]

Scherpenzeel aan kop

Het totale aantal nieuwbouwwoningen in onze provincie bedroeg 7200, blijkt uit CBS-cijfers. Koploper is - procentueel gezien - de gemeente Scherpenzeel, waar 119 nieuwe huizen verrezen; een toename van 2,9 procent. Gerben van Es van T&A Van Es Makelaardij weet er alles van. Zijn makelaarskantoor was betrokken bij de realisatie van de wijk Akkerwinden in Scherpenzeel, die deels in 2021 werd opgeleverd.

"Je zag wel dat Scherpenzeel nieuwbouw nodig had", zegt Van Es. "In de jaren ervoor was er weinig gedaan. Dat was ook logisch, want rond 2016 hadden we nog enorm veel bestaande woningen te koop staan. Voor ons kantoor ging het in die tijd wel om 116 woningen. Vorig jaar waren dat er maar tussen de acht en tien", zegt de makelaar, die zijn handen vol had aan het nieuwbouwproject.

Van Es denkt dat Scherpenzeel volgend jaar lager staat in de lijst van gemeenten met de meeste nieuwbouwwoningen. "We zijn nu nog bezig met een project van acht woningen en daarnaast komt er een project aan voor starters, met zo'n dertig woningen. En dan houdt het wel weer op, voor dit jaar."

Op de middellange termijn rekent de makelaar wel weer op een forse 'nieuwbouwronde'. In Scherpenzeel is een compleet nieuwe wijk in voorbereiding met zo'n 450 woningen. "Dat gaat rond 2023, 2024 beginnen", zegt Van Es. "2022 is een beetje een tussenjaar, daarna wordt het weer wat drukker."

Rustig in Westervoort en Rheden

Het contrast tussen Scherpenzeel en Westervoort is groot. In die laatste gemeente groeide het aantal woningen met 0,1 procent maar minimaal. E kwamen vorig jaar niet meer dan acht nieuwbouwwoningen bij.

Nieuwbouwspecialist Berrit Simon van GABA Makelaardij maakt zich daar niet zo'n zorgen om. "Op dit moment zijn er twee of drie nieuwe projecten in voorbereiding. Westervoort heeft juist veel nieuwe woningen op de agenda staan. Wij gaan de inhaalslag dus nog maken. De gemeenteraad in Westervoort is bezig plannen voor te bereiden voor meer woningen. Gemeenten die nu hoog genoteerd staan, kunnen volgend jaar juist weer laag uitkomen doordat er juist dit jaar veel woningen bij komen."

Ook in Rheden kwam er in 2021 nauwelijks nieuwbouw bij. Makelaar José Wunderink van Assink NVM Makelaars zegt dat er vorig kalenderjaar simpelweg weinig werd opgeleverd. Dat zal de komende jaren weer anders kunnen zijn. "Dit jaar wordt er het één en ander opgeleverd in Velp. Er zijn meer nieuwbouwontwikkelingen gaande, maar zulke trajecten lopen lang. Rondom het ziekenhuis in Velp komt bijvoorbeeld een wijkje met 750 tot 1.100 nieuwe woningen. Dat duurt nog een tijd, maar dat betekent een enorme impuls", aldus Wunderink.

Buiten onze provincie werden relatief gezien veel huizen bijgebouwd in de gemeenten Beemster (+ 6,7 procent), Zoeterwoude (+ 5,1 procent) en Diemen (+ 3,9 procent).

Zie ook:

Deel dit artikel