Klaas-Jan Huntelaar leest voor op basisschool De Trompetter in Angerlo. Foto: Omroep Gelderland

Klaas-Jan Huntelaar leest voor op basisschool De Trompetter in Angerlo. Foto: Omroep Gelderland

ANGERLO - De Nationale Voorleesdagen zijn deze woensdag van start gegaan. De week heeft als doel om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Op basisschool De Trompetter in Angerlo trapte voormalig profvoetballer Klaas-Jan Huntelaar in de klas van zijn zoon Jim de Nationale Voorleesdagen af.

“Ja het was leuk, de kinderen zaten gefocust te luisteren”, vertelt de Achterhoekse spits. “Ze deden lekker mee en gaven goede reacties, dat is het belangrijkste. Huntelaar las voor uit het boek Maar eerst ving ik een monster. Een verhaal over een jongetje dat monsters verzint die hij nog moet vangen voordat hij gaat slapen.

Kijk hoe Huntelaar voorlas aan de kinderen van De Trompetter in Angerlo:

[video:7540459]

Huntelaar heeft thuis wel een beetje geoefend om het verhaal spannend te kunnen vertellen. “Ik heb het thuis één keer doorgelezen, omdat ik een stemmetje van een ouder en een kind nadoe”, zegt hij. “De kinderen zaten echt in het verhaaltje en dat was ook mijn doel. Dat ze zelf gaan fantaseren en erover praten.”

'Het is een soort quality time'

Dat is volgens leerkracht Mariëtte Huizinga ook belangrijk aan voorlezen. “Ze leren er veel woorden van, ze krijgen gevoel over hoe verhalen verder kunnen gaan en leren invulling te geven aan hun eigen fantasie”, legt ze uit.

Huizinga hoopt ook dat ouders thuis veel voorlezen aan hun kinderen. “Het is niet alleen goed voor ze, maar ook leuk om samen te doen. Het is ook een soort quality time. Als ouders weinig tijd hebben, moeten ze er eigenlijk tijd voor maken.”

Ook in huize Huntelaar wordt er nog regelmatig voorgelezen. “Niet elke dag, maar zeker wel bij de jongste. De oudere kinderen doen andere dingen of lezen zelf”, zegt de bekende voetballer.

Ook even over voetbal praten

Natuurlijk werd er in de klas ook nog even over voetbal gekletst. “Veel kinderen zitten natuurlijk op voetbal”, zegt Huntelaar. Sommigen ken ik van de vereniging hier in de buurt. Daar geef ik training en kom je elkaar nog wel eens tegen.”

Juf Mariëtte zal ook de komende week nog veel voorlezen in haar klas. “Deze kinderen houden van verhalen en vinden dat geweldig”, zegt ze. "Samen bedenken hoe een verhaal kan aflopen of hoe spannen het wordt, dat vinden de kinderen leuk.”

Deel dit artikel