De actie komt naar aanleiding van de reportage over vermeende misstanden rondom The voice of Holland. Foto: ANP

De actie komt naar aanleiding van de reportage over vermeende misstanden rondom The voice of Holland. Foto: ANP

ARNHEM - Tientallen organisaties zijn een petitie gestart voor betere wetgeving om seksuele intimidatie op de werkvloer te voorkomen. De Arnhemse Toneelgroep Oostpool en vakbond FNV ondersteunen het initiatief, net als 34 andere organisaties.

De petitie is deze donderdag gelanceerd. Daarnaast heeft FNV een brief aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken gestuurd, zo meldt de NOS.

'Tijd voor verandering'

Aanleiding voor de actie is de uitzending van BOOS over seksueel wangedrag rondom The Voice of Holland. "Seksuele intimidatie tast de gezondheid en de waardigheid van vrouwen aan en belemmert hen in de toegang tot en participatie op de arbeidsmarkt. Tijd voor verandering!", zo staat er in de petitie.

Concreet willen ze betere wetgeving. Zo zouden bedrijven verplicht een onafhankelijke klachtencommissie met een goed opgeleide vertrouwenspersoon moeten instellen. Medewerkers die last hebben van seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk kunnen dan hier terecht.

Seksueel wangedrag

Ook zouden werkgevers en wetgevers meer moeten doen om de risico's op seksueel wangedrag aan te pakken. De 36 organisaties zeggen dat preventief beleid bij veel werkgevers ontbreekt en dat er niet genoeg handhaving is.

Zo wordt gepleit voor meer capaciteit bij de Arbeidsinspectie om de verplichtingen van dit beleid beter na te leven. Ook wordt voorgesteld dat klachten over seksueel wangedrag onafhankelijk en deskundig worden beoordeeld.

De regering wordt verzocht het verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties te bekrachtigen. Het verdrag is in 2019 aangenomen en gaat over het bestrijden van geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer. Maar volgens de organisaties wordt in Nederland niet genoeg gedaan om die afspraken na te komen.

Zie ook:

Deel dit artikel