Afgelopen oktober in Nijmegen: een kroegganger krijgt een polsbandje. Foto: ANP

Afgelopen oktober in Nijmegen: een kroegganger krijgt een polsbandje. Foto: ANP

ARNHEM - Arnhem gaat weer polsbandjes inzetten in het uitgaansleven. Nijmegen heeft daar nog geen plannen voor en ook Apeldoorn vindt momenteel polsbandjes niet nodig.

Liesbeth de Zoete, voorzitter van Belangenvereniging Korenmarkt en omgeving, kreeg een appje dat de burgemeester weer wil starten met de uitgifte van polsbandjes. Ook voor de lockdown konden mensen die horeca in Arnhem wilden bezoeken, bij meerdere mobiele punten hun QR-code laten scannen. Is de code geldig en tonen ze hun legitimatie, dan krijgen bezoekers een polsbandje.

Zie ook: Dit vindt Arnhem van de eerste avond uitgaan met een polsbandje

In het begin was het volgens De Zoete nog wel even wennen. “De punten waar bezoekers de bandjes konden krijgen, waren niet altijd goed vindbaar.” Ook bleek toen dat bezoekers vaak in één zaak bleven, omdat de horeca maar tot middernacht open was.

Makkelijker

Toch juicht De Zoete de polsbandjes toe. “Alles wat het makkelijker maakt is prima. De doorstroom is veel sneller als mensen alleen het bandje hoeven te tonen bij de ingang, in plaats van dat wij de QR-code moeten scannen en het legitimatiebewijs moeten checken.” Vooral als de nachthoreca weer open mag, dan zijn volgens De Zoete de polsbandjes nog meer nodig. "Want dan gaat het meer los. Ook nu is het handig als mensen eerst een borreltje drinken in een café en daarna gaan eten in een restaurant.”

De doorstroom is veel sneller

De woordvoerder van de gemeente Arnhem bevestigt de terugkeer van de polsbandjes. Dit is met ingang van 4 februari op vrijdag- en zaterdagavond. De locaties voor de uitgiftepunten worden later bekendgemaakt. "We nemen een aantal maatregelen samen met ondernemers waarbij de publieke gezondheid voorop staat", aldus de woordvoerder. "Naast de polsbandjes wordt ook extra toezicht gehouden. Naast boa's gaan horecastewards aan de slag. Zij wijzen mensen onder meer de weg naar de punten met polsbandjes en ondersteunen bij de naleving van de coronamaatregelen."

Het bleek vooral effectief voor de nachthoreca

Maarten Mulder van Huis voor de Binnenstad laat weten dat in Nijmegen voorlopig niet wordt gestart met polsbandjes in het uitgaansleven. Voor de lockdown was dat wel het geval. “Het bleek vooral effectief voor de nachthoreca en die is nog niet open.”

De binnenstadmanager betwijfelt of de bandjes überhaupt terugkeren bij verdere versoepelingen voor de horeca. “Vorig jaar moest de horeca halsoverkop de toegangsbewijzen scannen. Dat betekende een extra belasting aan de deur.”

Goede oplossingen

Mulder denkt dat horecagelegenheden er nu op kunnen anticiperen. “We zien dat ze goede oplossingen bij de deur hebben gevonden. Het is bij iedereen wel ingebed in de routine. Het is nu overzichtelijk omdat de mensen een zitplaats krijgen en de controle kan gebeuren in dezelfde handeling als de bestelling opnemen.”

Ook in Apeldoorn zijn polsbandjes voorlopig niet aan de orde. “Of dat weer gebeurt, hangt af van de wensen van de horeca”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Apeldoorn was de eerste gemeente in de provincie Gelderland die dit polsbandjessysteem invoerde. “Toen was de horeca tot 0.00 uur open en nu is dat tot 22.00 uur en is het geplaceerd. Daarom zijn polsbandjes nu niet nodig." Dit betekent volgens de woordvoerder niet dat polsbandjes helemaal van tafel zijn. “Als de horeca het wenst en de noodzaak is er, dan gaan we ze wel weer gebruiken.”

Zie ook: Dit vindt Arnhem van de eerste avond uitgaan met een polsbandje

Deel dit artikel