De zware rellen na de wedstrijd van NEC tegen Vitesse. Foto: Persbureau Heitink

De zware rellen na de wedstrijd van NEC tegen Vitesse. Foto: Persbureau Heitink

ARNHEM - De derby tussen Vitesse en NEC wordt volgende maand hoe dan ook zonder uitpubliek gespeeld. Dat heeft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch besloten na overleg met het Openbaar Ministerie, de politie en beide voetbalclubs.

Marcouch neemt het besluit met de zware rellen van afgelopen oktober in het achterhoofd. Toen ging het vooral mis na afloop van de wedstrijd, die door Vitesse met 0-1 werd gewonnen.

Beelden van de rellen afgelopen oktober in Nijmegen:

[video:7508790]

Honderden fans zochten in Nijmegen de confrontatie met de politie. Er werd een politiebus vernield en ook werd een verslaggeversteam van Omroep Gelderland belaagd.

'Kleine groep oproerkraaiers'

"Nu worden de goedwillende NEC-supporters de dupe van een kleine groep oproerkraaiers", zegt Marcouch. Hij vreest dat sportliefhebbers in gevaar kunnen komen 'door een stel zogenaamde supporters die erop uit zijn om de orde te verstoren'. Naar zijn mening moet een stadion een plek zijn waar mensen veilig van een spannende wedstrijd kunnen genieten, samen met kinderen en vrienden.

Zie ook: Nog meer relschoppers bekend na NEC-Vitesse, teller loopt op naar 43

Volgens de huidige coronamaatregelen mag een voetbalstadion voor eenderde gevuld zijn. Bij Vitesse zijn voorlopig alleen de seizoenkaarthouders welkom. Maar ook als de regels versoepeld worden, mag er op 27 februari tegen NEC dus geen uitpubliek aanwezig zijn. Na de wedstrijd in GelreDome wil Marcouch inventariseren of de derby volgend seizoen wel weer mogelijk is met uitpubliek.

'Derbysfeer voegt iets toe'

Vitesse wil het liefst voor thuis- en uitpubliek voetballen, maar zegt te snappen dat dit besluit genomen is naar aanleiding van de gebeurtenissen in oktober. Ook in Nijmegen is er begrip. "Door dit besluit krijgen we nu ook tijd om ons te bezinnen op de vraag hoe het op wat langere termijn verder moet", zegt burgemeester Hubert Bruls.

Volgens NEC-directeur Wilco van Schaik is iedereen het er over eens 'dat de derbysfeer iets toevoegt en dat we uitsupporters niet jarenlang moeten verbieden'. "Het is van belang dat iedereen wel beseft dat dit een reële optie was."

Zie ook: Dossier NEC-Vitesse

Deel dit artikel