Gert-Jan en Ans Reinders. Foto: Omroep Gelderland

Gert-Jan en Ans Reinders. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - Het waren misschien wel de bekendste frietzaken van Doesburg. Die van de gebroeders Reinders. Maar zaterdag verkochten ze hun laatste frietjes, allebei in hun eigen snackbar.

Het is een bijzonder verhaal. Frank en Gert-Jan Reinders runden allebei decennialang hun eigen snackbar in Doesburg. Gert-Jan was de eerste van de broers die ruim 41 jaar geleden het vak instapte. “Op de Beinum in de frietkar”, vertelt hij. “In een houten chalet, midden in het weiland.”

Frank en Elly zaten ook alweer 39 jaar in het vak. Zij namen de plek in de wijk Benium over van Gert-Jan en Ans, die naar de Kraakselaan (vlak bij het centrum) vertrokken. Na vier decennia behoort het patatje Reinders nu toch echt tot het verleden.

Anderhalf uur in de rij

De afgelopen dagen stonden veel hun trouwe klanten in de rij om nog een laatste keer een snack bij de bekende frietfamilie te halen. “Mensen hebben gewoon anderhalf uur moeten wachten”, zegt Elly met een grote glimlach. “Dat zoveel mensen zo lang hebben gewacht op het eten, heel bijzonder.”

Ze gaan vooral het contact met de klanten enorm missen. Andersom geldt dat ook, zo werd afgelopen week nog maar eens duidelijk. “Bloemen, kaarten, ik kreeg zelfs een puzzel”, vertelt Ans.

Geen trek in overname

De twee echtparen, allemaal eind 50, begin 60, gaan met vervroegd pensioen. Hun kinderen wilden nog wel eens helpen in de snackbar, maar in een overname hadden ze geen trek. Dankzij twee Chinese families hoeft Doesburg in ieder geval niet te vrezen zonder friet te zitten.

[image:7545378]

De pensionado’s hebben nu alle tijd voor de kleinkinderen en hobby’s. “Vissen, timmeren, tuinieren. Met ons komt het wel goed”, lacht Elly.

Dertig keer het schnitzelmenu

Wat de snackbarfamilie het meeste bijblijft van de afgelopen ruim 40 jaar? “Die keer met die schnitzels”, vertelt Frank. “Toen waren de winkels nog op zondag dicht en kwamen ze hier zo met de winkelwagen naar binnen. Doe me maar dertig keer het schnitzelmenu. Ja, dat waren leuke dingen.”

Deel dit artikel