Het Arnhemse Stadstheater aan de Velperbinnensingel. Foto: Google Streetview

Het Arnhemse Stadstheater aan de Velperbinnensingel. Foto: Google Streetview

ARNHEM - Zo'n 75 miljoen euro wil Arnhem uittrekken voor een opknapbeurt van het Stadstheater en een deel van de huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans. En het theater heeft die beurt hard nodig, laat de toneelmeester zien.

Dat haast geboden is, wordt duidelijk uit de verschillende plekken die toneelmeester Ad van Hassel in het Stadstheater laat zien. Hij werkte er al tijdens de laatste grote verbouwing. "Dat was in 1987. Toen is de toren helemaal verbouwd en zijn de zalen aangepast. Sindsdien is er heel weinig veranderd."

De kleedkamers zijn steenkoud en artiesten voor de grote zaal moeten het met twee douches uit de jaren zeventig doen. "Als de opera hier is, hebben we het over 140 man. Hier ontvang je niet graag artiesten." Ook de toiletten zijn een ramp, weet Ad.

De brandmeldcentrale is niet meer te certificeren: "Die wordt nu gedoogd, omdat we er steeds vanuit gingen dat die verbouwing eraan kwam. Daar zouden we al mee begonnen moeten zijn." In de kelder naast de kleine zaal toont Ad de hoeken waar het water volgens hem naar binnen stroomt als het hoog staat in de naastgelegen Lauwersgracht.

Liever Nijmegen

"Het ergste vond ik dat ik van publiek hoorde dat ze liever in Nijmegen komen, omdat ze hier niet kunnen zitten", vertelt Ad, zelf een Nijmegenaar. Zeker voor Arnhemmers pijnlijk, beseft hij met een glimlach. "Maar eigenlijk is het geen doen", vervolgt hij op serieuzere toon. Met zijn 1,78 meter toont hij de moeite die hij al heeft om zijn benen fatsoenlijk tussen de stoelrijen op het balkon te proppen. "Hier kun je het geen 3,5 uur volhouden hoor."

Bekijk hier de staat van het Stadstheater.

[video:7555308]

Cultuurdroom

De 75 miljoen die de gemeenteraad beschikbaar stelt, is aanzienlijk minder dan de ruim 100 miljoen euro die nodig bleek om de grote cultuurdroom te verwezenlijken om de toneelgroep en het dansgezelschap na de opknapbeurt van het theater samen één onderkomen te geven. Wat er voor dit geld precies wél kan, is nog niet duidelijk. Wethouder Cathelijne Bouwkamp laat verschillende scenario's uitwerken.

De veelbesproken samenwoonvariant van de gezelschappen met het Stadstheater is daarbij wat Bouwkamp betreft nog geen gepasseerd station. "Ik heb de ambitie niet losgelaten om te kijken of we dat niet toch alsnog kunnen doen. Want om goed samen te werken, kun je het beste samenwonen." De wethouder wijst naar gesprekken daarover met de provincie Gelderland.

'Meer stappen nodig'

Theaterdirecteur Hans Verbugt ziet het besluit van de gemeenteraad als een mijlpaal, maar wijst op de noodzaak van meer stappen. "We beseffen ons wel heel goed dat het allemaal veel geld kost."

De uitdaging om de ambities met dit budget waar te maken is groot, erkent wethouder Bouwkamp. "We hebben te maken met stijgende bouwkosten. Daar moeten we rekening mee houden. Het risico dat ze toch weer naar de raad terug moet voor extra geld maakt het traject lastig, ziet Bouwkamp. "We hebben al eerder aan moeten geven dat de financiën onvoldoende waren voor de plannen die er lagen." Dus dat is spannend. Daarin zullen we op dat moment keuzes moeten maken met elkaar."

'Politiek is wispelturig'

Of Ad nog vertrouwen heeft in die politieke besluitvorming? "Ik geloof het eerlijk gezegd pas als de kogel ook echt door de kerk is." Ook in deze stad is er niets zo veranderlijk als de politiek, valt directeur Verbogt hem bij. Toch hoopt hij in de tweede helft van volgend jaar eindelijk dicht te kunnen voor de verbouwing.

Zie ook:

Deel dit artikel