Waarschijnlijk is het snel weer mogelijk om in groter verband een feestje, zoals een huwelijksjubileum, te houden. Foto: Pxhere

Waarschijnlijk is het snel weer mogelijk om in groter verband een feestje, zoals een huwelijksjubileum, te houden. Foto: Pxhere

WESTERVOORT - Levendigheid, gezelligheid, eindelijk weer een volle zaal en een financieel duwtje in de goede richting: uitbaters van zalen- en partycentra zien hoopvol uit naar betere tijden. Als de voortekenen niet bedriegen, kondigt het kabinet dinsdagavond verdere versoepelingen aan. Vanaf volgende week vrijdag mag er waarschijnlijk weer méér.

De verwachting is dat op locaties tot 500 bezoekers geen anderhalve meter afstand meer hoeft te worden gehouden. Daarnaast komt de vaste zitplaats waarschijnlijk te vervallen. Op grote plekken, waar meer 500 mensen samenkomen, blijft de vaste zitplaats nog wel bestaan. Maar ook daar hoeven de gasten geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden.

Nu al meer boekingen

De verwachte versoepelingen klinken Martijn Wieleman van Zalencentrum Wieleman in Westervoort als muziek in de oren. Hij ziet uit naar betere tijden en ziet nu al dat het aantal boekingen begint aan te trekken.

"Je merkt gewoon, zoals bij alle versoepelingen die tot nu toe zijn doorgevoerd, dat mensen echt staan te popelen om weer samen te komen, iets te vieren, hun dingetjes te plannen. Daar zijn we enorm blij mee, we zijn gelukkig weer op een positieve manier bezig", zegt Wieleman. In zijn zalencentrum zijn negen ruimtes beschikbaar voor feesten en bijeenkomsten.

[image:7570300]

"Dat geeft het gevoel dat je weer kunt ademen, het brengt energie in je lijf en in het bedrijf. Op dit moment zitten we met z'n allen nog een beetje in een tussenfase, hebben we het idee. We mogen op dit moment alleen afgesproken feesten doen, er mag nog niet zoveel. Daardoor kun je nu nog niet echt feestvieren zoals je het wilt doen. Maar daar lijkt het nu wel weer naartoe te gaan", aldus Wieleman.

[infobox:<b>Wat gaat het kabinet vertellen?</b><br>Het lijkt er op dat de horeca vanaf vrijdag 25 februari tot 01.00 uur open mag blijven. Nu moeten de deuren nog om 22.00 uur dicht. Daarnaast is er het voornemen, zo blijkt uit een brief van minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer, om méér toe te staan op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals theaters en stadions. Als uit nieuwe cijfers blijkt dat er nog te veel besmettingen zijn, moet het plan worden uitgesteld.]

Ook Guido Staring, die in Zevenaar een zalencentrum runt met drie zalen, heeft goede hoop dat hij binnenkort weer méér mag en kan. "Qua reserveringen valt het op dit moment nog mee, maar ik hoop wel dat het na vanavond beter zal gaan. De mensen zijn denk ik nog wat afwachtend. Na vanavond neemt het aantal boekingen vast weer toe. En daar zijn we klaar voor, want dat is ons werk", zegt Staring.

'Het heeft even tijd nodig'

In de jaren vóór de eerste corona-uitbraak had Staring de handen vol. In zijn zalen kan hij 80, 150 en 300 gasten kwijt. De laatste twee jaar zat het eigenlijk nooit meer vol, door alle beperkende maatregelen. Een volle zaal lijkt alweer iets van een eeuwigheid geleden. Staring weet dat alles niet van de ene op de andere dag weer wordt zoals 'toen'. Zoiets heeft tijd nodig, weet de ondernemer. "Maar voor ons is het al goed als de anderhalve meter en de vaste zitplekken worden losgelaten, dan is wat ons betreft alles mogelijk", zegt hij.

"Daarna zal het nog wel even duren voor we daar echt wat van merken, hoor. Mensen zeggen niet: er mag nu weer wat, dan geven we volgende week vrijdag een feest. Dat gaat nog wel twee tot drie maanden duren, voor alles weer echt kan en mensen een feestje geven. Maar ik heb goede hoop. En dat heb ik ook altijd gehouden."

Zie ook: Achterhoekse zalencentra stoppen: 'Stukje cultureel erfgoed verdwijnt'

Deel dit artikel