Theaterdirecteur Hans Verbugt. Foto: Omroep Gelderland

Theaterdirecteur Hans Verbugt. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - 75 miljoen euro heeft de gemeenteraad gereserveerd om het Stadstheater op te knappen en voor een bijdrage voor huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans. Maar wat er voor dat geld precies kan en of de culturele ambities daarmee voldoende kunnen worden gerealiseerd, is nog allerminst duidelijk.

Met de verkiezingen in aantocht, is het ook de vraag hoe de politieke wind na maart waait. "Politiek, ook in deze stad, niets is zo veranderlijk", weet theaterdirecteur Hans Verbugt.

Toneelmeester Ad van Hassel toont de zwaar verouderde staat en het achterstallig onderhoud op verschillende plekken in het Stadstheater. "Hier wordt al meer dan tien jaar over gesproken", verduidelijkt Verbugt.

Lang werd er vastgehouden aan de grote droom van de gezelschappen en het Stadstheater om een gezamenlijk onderkomen te creëren. Groot was dan ook hun teleurstelling toen daar eind vorig jaar een streep doorheen ging, omdat de kosten de pan uitrezen tot over de 100 miljoen euro.

Bekijk hier de vervallen staat van het Stadstheater.

Er werd een alternatief ontwikkeld voor een kleine opknapbeurt voor het Stadstheater, maar zonder de gezelschappen. Wel kregen die 10 miljoen euro zakgeld mee om zelf op zoek te gaan naar huisvesting. Veel minder dan de 30 miljoen euro die zij verwachten nodig te hebben. Daarvoor zal de toneelgroep en het dansgezelschap met name bij de provincie aan moeten kloppen.

De pijn in dat plan zat hem voor het Stadstheater vooral in het feit dat er geen geld was om de kleine zaal op te knappen. Daarover was vrijwel iedereen ontevreden. Dus trok de gemeenteraad opnieuw de knip om daar nog eens zo'n 10 miljoen euro voor neer te leggen, waar wethouder Cathelijne Bouwkamp eerder aangaf dat 17 miljoen euro nodig zou zijn. Dus wat er nu precies kan voor de totale pot van 75 miljoen euro die is vrijgemaakt en wanneer dat gaat gebeuren, is nog altijd niet duidelijk.

Alle opties open

De wethouder gaat de scenario's uitwerken, waarbij eigenlijk alle opties weer openliggen. Zelfs de samenwoonvariant, die eerder in de prullenbak verdween, sluit zij daarbij niet uit. "Misschien komen er wel vijf verschillende scenario's", kondigt Bouwkamp aan. Ook zal daarin duidelijk moeten worden wanneer nu eindelijk de eerste schop de grond in kan.

Maar de verkiezingen staan voor de deur. Dus dat betekent na maart een nieuwe samenstelling van de gemeenteraad, waaruit een nieuwe coalitie met nieuwe afspraken zal ontstaan. Of het GroenLinks van Bouwkamp daar weer in zit en of zij dan ook weer wethouder wordt met wederom cultuur in haar portefeuille, moet ook nog blijken. Kortom, vermoedelijk veel nieuwe gezichten die zich opnieuw over de plannen gaan buigen.

'Zijn er waarschijnlijk nooit'

Toch toont directeur Verbugt zich optimistisch en is hij blij dat op dit moment in elk geval deze miljoenen beschikbaar zijn gesteld. "Maar we kunnen niet achterover leunen. Integendeel, er ligt nog heel erg veel werk op tafel." We zijn er dus nog niet, erkent hij. "We zijn er waarschijnlijk nooit. En dat is maar goed ook. We blijven voortdurend in beweging en zoeken naar nieuwe kansen. Zoeken naar hoe de gemeente en de burger ons als cultuurhuis belangrijk vinden. We moeten laten zien dat wij ons ook op een gezonde manier verhouden tot deze stad en deze tijd." Dat het veel geld kost, daar is Verbugt zich 'zeer van bewust'.

Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Arnhem verzorgt RTV Connect zelf een gemeenteraadsdebat. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan vanaf 19.30 uur naar het gemeenteraadsdebat van Arnhem, uitgezonden door RTV Connect.

Deel dit artikel