Een supporter belaagde de doelman van Sparta Rotterdam. Foto: ANP

Een supporter belaagde de doelman van Sparta Rotterdam. Foto: ANP

ARNHEM - De wedstrijd van Vitesse tegen Sparta Rotterdam is vrijdagavond ontsierd door ongeregeldheden op de tribune. Een fan kwam het veld op, de doelman van Sparta werd bekogeld met een biertje en er ging zwaar vuurwerk af. De wedstrijd is bij een 0-1 tussenstand definitief gestaakt, omdat Sparta niet verder wilde spelen.

De wedstrijd stond vooraf juist in het teken van vrede. De Arnhemse club, van de Russische eigenaar Valery Oyf, collecteerde voor Giro555 en toonde de tekst ‘no war’ op de reclameborden. Op veld vormden Vitessen en Sparta een ‘V’ voor de vrede in Oekraïne.

[tweet:https://twitter.com/ESPNnl/status/1499823553566461958]

Alle goede bedoelingen ten spijt stonden de Arnhemmers razendsnel op achterstand. Mario Engels brak door over de rechterkant na balverlies van Sondre Tronstad en legde de bal panklaar voor spits Adrián Dalmau, die in twee instanties scoorde. Het was de eerste goal voor de Rotterdammers in GelreDome in vijf wedstrijden.

Vitesse, waar Dominik Oroz nog altijd op de plek van Riechedly Bazoer speelde, moest daardoor vanaf de vijfde minuut in de achtervolging. De thuisploeg werd ook snel een paar keer gevaarlijk, maar kopballen van Löis Openda en Oroz leverden niets op. Grote kansen bleven uit. Sparta scoorde voor rust nog wel een keer, maar de tweede goal van Dalmau werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Drie wissels

Letsch greep in en bracht na rust drie nieuwe spelers binnen de lijnen, waaronder Bazoer. Veel veranderde er echter niet aan het spelbeeld. Sparta liet weinig zien, maar Vitesse bleef moeite houden om tot (grote) kansen te komen. Danilho Doekhi kon weliswaar vrij inkoppen, maar de inzet van de verdediger was een makkelijke prooi voor keeper Maduka Okoye.

Een goedkope strafschop gaf Vitesse dé mogelijkheid om langszij te komen, maar Openda faalde oog in oog met de uitblinkende Nigeriaanse doelman. De irritatie liep daarna even hoog op, mede ingegeven door het tijdrekken van Rotterdamse kant. Maar ook aan Arnhemse zijde ging van alles mis. In het laatste kwartier zette Vitesse nog wel aan in de jacht op de gelijkmaker, maar steeds belandde de bal in de handen van Okoye, die een magneet in zijn handschoenen had verstopt.

Onrust op tribune

Net nadat de extra tijd was ingegaan, ging het mis op de tribunes. Eerst kwam een supporter het veld op die Okoye belaagde en niet veel later werd de doelman geraakt door een biertje vanaf de tribune. Toen scheidsrechter Rob Dieperink besloot de wedstrijd tijdelijk te staken, werd er ook nog zwaar vuurwerk afgestoken. Een cameraman van ESPN die dichtbij stond, kon zijn werkzaamheden niet hervatten omdat hij 'druk op zijn hoofd' voelde.

[image:7582559]

Twee weken geleden ging het ook al mis tijdens de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Toen staken supporters van Vitesse massaal vuurwerk af. Vitesse noemde dat destijds 'onacceptabel en onbegrijpelijk'. Er loopt nog een onderzoek naar die wedstrijd.

Na een onderbreking van ruim een half uur werd duidelijk dat de wedstrijd niet meer werd hervat. De spelers van Sparta Rotterdam zouden zich niet veilig hebben gevoeld. Er waren nog zo'n vijf minuten te voetballen.

Zie ook:

Deel dit artikel