Leegstand in het centrum van Westervoort. Foto: Omroep Gelderland

Leegstand in het centrum van Westervoort. Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - Westervoort staat de aankomende raadsperiode voor een grote opgave om de gemeente leefbaar te houden. Een herindeling wordt als een serieuze mogelijkheid gezien en de leegstand in het centrum moet snel worden aangepakt. Dat bleek woensdagochtend tijdens het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland, in samenwerking met RTV Connect.

Opvallend is dat in Westervoort inwoners enkel kunnen kiezen uit lokale afdelingen van landelijke partijen. Waar zij voor staan is daardoor makkelijker te beredeneren. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de VVD als oplossing voor de leegstand de kant van de ondernemers kiest. "Wij willen een leegstandsverordening invoeren", vertelde lijsttrekker Roderick ten Kortenaar.

Op die manie kan er volgens hem beter gehandhaafd worden en wordt het voor ondernemers aantrekkelijker om zich te vestigen in leegstaande panden. Het CDA, D66 en GroenLinks zagen dat anders. "Het blijft een boodschappencentrum", stelde Ben Schulte van GroenLinks. "Dat er leegstand is, is niet raar. Laten we het veranderen naar woningen." Hij kreeg bijval van de andere twee partijen.

Herindeling

Maar bij het idee van een fusie vond Schulte niet iedereen aan zijn zijde. Hij was het eens met Marcel Tap van het CDA dat Arnhem geen voorkeur geniet als fusiepartner. "Dan zou je een achterbuurt worden", stelde de politicus. Maar Harm Lippinkhof van de PvdA sloot de grote stad niet meteen uit. "Het gaat mij erom dat mensen een goed leven kunnen leiden", stelde Lippinkhof.

Volgens hem is de stem van de inwoner heel erg belangrijk voor de fusiekeuze: "Of dat nou met Arnhem is of met de Liemers, de Westervoortse bevolking moet dat bepalen." Daar was Monique Abbink van D66 het op haar beurt mee eens. Zo ontstond er een levendig, stevig en goed debat.

Het geeft de burger voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart een hoop keuzemogelijkheden, waardoor de toekomst van de gemeente democratisch goed bepaalt kan worden.

Het debat terugkijken? Dat kan hier.

[youtube:https://youtu.be/IuspAXPSmdk]

Zie ook: Herindeling of niet, Westervoort wil dorps karakter hoe dan ook behouden

Deel dit artikel