Een volle parkeerplaats De Bleek in Doesburg. Foto: Omroep Gelderland

Een volle parkeerplaats De Bleek in Doesburg. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - Doesburg is een oude stad met een toeristische aantrekkingskracht. Maar die toeristen moeten wel hun auto's kwijt, een kwestie die al jaren speelt. Dus ligt er wederom een uitdaging voor de politiek om dat te faciliteren, maar in het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland, in samenwerking met RTV Connect, was er vrijdag geen eenduidige oplossing te horen.

Het toerisme wordt gezien als een belangrijke pijler voor de Hanzestad, maar de toestroom ervan kan beter gereguleerd en opgevangen worden. "We moeten naar duurzaam toerisme", verwoordde Jolijn van der Pool van de VVD het. Haar politieke opponenten waren het in die zin met haar eens. "Toerisme is goed voor heel Doesburg", stelde Henk Westra van D66.

Toch ontstaat er wel overlast door de toeristen, stelde Wim Robbertsen van het CDA. "Niet doordat zij nou zo erg zijn, maar omdat het er meer zijn dan we hadden verwacht." Onder meer de mogelijkheid tot parkeren en de behoefte aan een openbaar toilet werden daarbij aangehaald.

Structureel of losstaand probleem?

Daar ontstond wel een meningsverschil tussen de politici. Want volgens de VVD en Stadspartij Doesburg is die parkeerproblematiek er enkel op piekmomenten. Robbertsen wilde daarentegen een permanente oplossing. "Mensen blijven maar rondjes rijden. Maak op de Bleek een parkeerdek", was zijn suggestie. Op die manier is de verbinding met de stad volgens hem dichtbij. Het was vier jaar geleden ook al de gewenste oplossing van het CDA.

Van der Pool vond niet dat de toerist compleet de stad in gedragen hoefde te worden. "Kijk naar andere steden", opperde ze. "Daar ligt de parkeerplekken toch ook niet midden in de stad? Beetje zelfredzaamheid moet toch wel lukken?" De oplossing voor de parkeerkwestie is er dus nog lang niet. Het is aan de kiezer op 16 maart om te bepalen welke oplossing gekozen zal worden.

Het debat terugkijken? Dat kan hier.

[youtube:https://youtu.be/ENqWhqiAl_s]

Zie ook: Doesburgse wijk voelt zich achtergesteld in de gemeente

Deel dit artikel