Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Maasbert Schouten tijdens de persconferentie met Jordania. Foto: ANP
Maasbert Schouten (links) en Merab Jordania (rechts). Foto: ANP

Maasbert Schouten (links) en Merab Jordania (rechts). Foto: ANP

ARNHEM - Vitesse verkopen wordt lastig. En gaat lang duren. Dat zegt investeerder Maasbert Schouten uit Elst. Hij weet er alles van, want Schouten verkocht Vitesse in 2010 aan Georgiër Merab Jordania.

Schouten, voormalig eigenaar en voorzitter van de Arnhemse voetbalclub, volgt Vitesse nog altijd op de voet. "Maar wel letterlijk en figuurlijk 'op afstand'", vertelt hij. "Ik ben inmiddels al meer dan elf jaar niet meer betrokken bij de bedrijfsvoering van Vitesse en daardoor komt mij ook geen 'inside informatie' meer ter ore. Maar dat Oyf de club nu wil verkopen verbaast mij niks, gezien de vreselijke situatie die nu is ontstaan in Oekraïne. Ondanks het feit dat hij, voor zover mij bekend, niet op een sanctielijst voorkomt."

'Verkoop niet voor nieuwe seizoen'

Schouten weet als geen ander hoe het is om een club te verkopen. In 2010 verkocht hij Vitesse aan Merab Jordania. Dat ging bijna in een vloek en een zucht. Nu zal dat duidelijk een compleet andere situatie zijn, denkt de oud-voorzitter van Vitesse.

"Naar mijn inschatting zal Valeri Oyf een prijs in gedachten hebben die veel hoger ligt dan ik destijds had. En met de aanzienlijke exploitatietekorten en het relatief beperkte 'kapitaal op het veld', de transferwaarde, kan dit zeker leiden tot een complexer en langduriger traject."

Maasbert Schouten tijdens de persconferentie met Jordania. - Foto: ANP

Daarnaast wordt een verkoop meestal goed voorbereid, zegt Schouten, en dat kost tijd. Als het eenmaal zover is, kan het in drie tot vier maanden afgehandeld zijn. "Maar dat lijkt mij nu echter ondenkbeeldig", zegt Schouten.

"Het komt namelijk op mij over alsof de beslissing om te verkopen toch nog vrij ad hoc genomen is. Als dat zo is, kan het zomaar nog een half jaar duren. Dan is het een enorme uitdaging om voor het nieuwe voetbalseizoen duidelijkheid te hebben. Ik had dat destijds allemaal wel goed voorbereid."

Geschikte kandidaten

Maar wie moet Vitesse dan overnemen? Een nieuwe Rus lijkt uitgesloten. Schouten wel wat ideeën: "Een partij als City Football Group, die momenteel ook in NAC geïnteresseerd zou zijn. Maar ook buitenlandse eigenaren van voetbalclubs die een geschikte satellietclub in Nederland zoeken, zijn mogelijke kandidaten. Of een multimiljonair of miljardair die een club wenst te bezitten. Ik denk alleen dat deze partij er 'in het Arnhemse' niet lijkt te zijn. In Nederland is dat heel beperkt, dat is ook wel gebleken toen ADO Den Haag en NAC op de markt kwamen. De Nederlandse eredivisie is voor een vermogende buitenlander vaak onvoldoende prestigieus."

'Verlies nemen'

Hoeveel Vitesse waard is, vindt Schouten moeilijk in te schatten. "Ik heb mij namelijk niet als potentiële koper gemeld. Maar het zal best een uitdaging zijn om een koper te vinden die wederom garant zal staan voor de exploitatiekosten. Hoe eerder het break-even punt van de club in zicht is, hoe hoger de waarde." Break-even is een situatie waarin een bedrijf geen winst en geen verlies maakt.

"De balans van B.V. Vitesse ziet er in ieder geval goed uit, dus het fundament is degelijker dan toen ik de club destijds kocht en verkocht. Toen was de vermogenspositie een stuk penibeler."

'Alsnog landskampioen worden'

Maar wie de koper wordt, bepaalt ook de koers van Vitesse de komende jaren. Of Vitesse wordt weer een Arnhemse club, of er komt weer een buitenlandse investeerder. "Wat mij betreft zou het het gezondst zijn als de jeugdopleiding en de doorstroom daarvan nóg grotere prioriteit krijgt, zodat we meer Arnhemse jongens op het veld zien en daarmee ook herkenbaarheid creëren en minder dure spelers van buitenaf hoeven te halen."

"Maar anderzijds, als er weer een buitenlandse investeerder komt die zich ook garant stelt voor de exploitatietekorten, dan is the sky the limit. Dan kan Vitesse wellicht alsnog landskampioen worden en Champions League spelen", zegt de voormalig eigenaar lachend als hij refereert naar zijn beroemde uitspraken op de persconferentie bij de overname in 2010.

Stapt Schouten zelf weer in?

Is het denkbaar dat Schouten zelf weer instapt bij Vitesse? "Nee, ik zie nu geen rol voor mezelf weggelegd. "Ik heb me ook niet gemeld als koper. Maar mocht de club een klemmend beroep op me doen, net als men destijds in 2008 en 2009 heeft gedaan om de club van een anders zeker faillissement te behoeden, dan zal ik er uiteraard graag weer serieus naar kijken."

Zie ook:

Deel dit artikel