Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De KFC en Subway in Duiven op een foto van afgelopen september. Foto: Google Street View
Duiven heeft binnenkort een breed aanbod voor fastfood-liefhebbers. Foto: ANP

Duiven heeft binnenkort een breed aanbod voor fastfood-liefhebbers. Foto: ANP

DUIVEN - Het kabinet wil een rem zetten op de 'wildgroei aan hamburger-, pizza- en dönerketens'. Een nieuwe wet moet het fastfoodaanbod dempen en gemeenten helpen 'nee' te zeggen tegen ketens. En dat terwijl in Duiven momenteel juist wordt gewerkt aan de 'grootste fastfoodstrip van Nederland'. Hoe denkt de gemeente Duiven nu over die strip?

In 2023 moet het klaar zijn: 'Foodvillage Duiven'. Een complex met vijftien eetgelegenheden naast de A12, vlak bij de grote woonwinkels en groothandels als Makro, Ikea, Intratuin en Hornbach. Een plek waar winkelbezoekers naar hartenlust hun buik rond kunnen eten. Dat gebied herbergt nu al een McDonald's, een Kentucky Fried Chicken (KFC) en een Subway. Daar komen straks onder meer de Burger King, Febo, Taco Bell, Spare Rib Express, Salsha Shop, Wok2Go, Leon, De Beren en een sushirestaurant bij.

Dat is een ruime keuze in restaurantkeuzes die, wat het kabinet betreft, straks 'geremd' worden. Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is bezig met de wet. "Er moet echt wat gebeuren", vindt Van Ooijen. "Een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie. Je wil die overdaad aan aanbod echt niet." Vooral in de buurt van scholen wil hij kunnen ingrijpen.

Het is nog niet duidelijk hoe die wet er precies uit gaat zien. Vooralsnog blijven de plannen voor Foodvillage ongewijzigd. "Als er vanuit de Rijksoverheid een nieuwe wet komt, zal de gemeente Duiven zich daar uiteraard aan houden", reageert de woordvoerder van de gemeente Duiven. "Dat spreekt voor zich."

'Snel klaar gemaakt' en 'ongezond'

"Wij delen de veronderstelling dat snel klaar gemaakt eten gelijk staat aan ongezond eten overigens niet", vervolgt de woordvoerder. "Er is een divers aanbod aan eetgelegenheden in Duiven. Van sushi-afhaal tot een biologische boerderij en van een sterrenrestaurant tot fastfood. Die keuzevrijheid koesteren we. Mensen maken zelf de keuze of, en zo ja, van welke horecagelegenheid ze gebruik maken."

De KFC en Subway in Duiven op een foto van afgelopen september. - Foto: Google Street View

"De nieuwe horecavoorzieningen hebben een regionale en bovenregionale functie en zijn passend bij de aantallen bezoekers van de winkels en het Rivierklimaatpark. Wij zijn van mening dat een prachtige consumentenvoorziening wordt gerealiseerd met een gevarieerd en veelzijdig aanbod van horeca ten behoeve van de bezoekers van woonboulevard Centerpoort-Nieuwgraaf, de recreanten in het Rivierklimaatpark en de passanten op de A12."

'Stank- of geluidoverlast'

Verder geeft de gemeente aan dat ze niet de instrumenten hebben om het aanbod van ongezond voedsel in delen van de gemeente te weren. "Het is momenteel alleen mogelijk om via het bestemmingsplan aanbieders van ongezond voedsel te weren. Maar alleen vanwege ruimtelijke argumenten als stank- of geluidoverlast. Als gemeente hebben we geen invloed op de uiteindelijke huurders van horecapanden", besluit de woordvoerder.

Deel dit artikel