Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De prijzen zaterdag bij een tankstation in Elten, net over de grens bij Babberich. Foto: Omroep Gelderland
In Duitsland is nog veel te doen over een korting op benzine en diesel. Foto: ANP

In Duitsland is nog veel te doen over een korting op benzine en diesel. Foto: ANP

BABBERICH - Bij de Belgische tankstations stond het zaterdag rijen dik met Nederlanders. Onze zuiderburen hebben de accijns verlaagd en veel mensen wisten de pomp over de grens daardoor weer te vinden. Maar hoe zit dat met onze oosterburen? Gaan de brandstofprijzen daar ook omlaag?

In België is de accijns zaterdag met 17,5 cent per liter verlaagd. Voor benzine in Poppel, onder Tilburg, betaal je daardoor nog ‘maar’ 1,77 euro.

Prijsverschil verdampt

Hoe is dat in onze provincie? Wie de benzineprijzen zaterdag vergelijkt, merkt dat het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland veel kleiner is dan voorheen.

Zie ook: Kun je nog goedkoop tanken over de grens? 'De prijzen aan de pomp verschillen sterk'

Voor een liter Euro 95 betaal je bij de goedkopere pompstations aan deze kant van de grens zo’n 2,22 euro. In Duitse plaatsen als Kranenburg, Elten en Suderwick is dat pakweg 2,08 euro. Diesel is in onze provincie zelfs al op veel plekken goedkoper.

De prijzen zaterdag bij een tankstation in Elten, net over de grens bij Babberich. - Foto: Omroep Gelderland

Vanaf 1 april hoef je misschien helemaal niet meer naar Duitsland, als de accijnzen op benzine en diesel in ons land worden verlaagd. Tot het eind van het jaar betalen we hier dan 17,3 cent minder voor benzine en 11,1 cent voor diesel.

Tot 40 cent korting

Bij onze oosterburen wordt nog volop gediscussieerd over een Tankrabatt. Christian Lindner, de Duitse minister van Financiën, stelde zondagavond in dagblad Bild voor om korting te geven op brandstof. Drie maanden lang zou er tot 40 cent per liter minder afgerekend hoeven te worden aan de pomp.

Zijn idee is dat pompstations de werkelijke prijzen blijven tonen, maar dat er aan de kassa automatisch korting wordt verrekend. Vergelijkbaar met de kortingskaart in de supermarkt, schrijft dagblad Der Tagesspiegel. De pomphouder kan het verschil dan terugkrijgen van de overheid.

Veel kritiek

Het plan van Lindner (FDP) leverde echter scheve gezichten op bij coalitiepartners SPD en de Groenen, die niet van tevoren ingelicht zouden zijn. Ook klonk er kritiek dat het voorstel niet duurzaam zou zijn en dat vooral de grootverbruikers ermee geholpen worden, en niet per se de arme huishoudens.

Voorlopig is er dus nog geen groen licht voor de brandstofkorting in Duitsland en is het überhaupt afwachten of die er daadwerkelijk komt. Duitse media zoeken zelfs al uit of het voor hen goedkoper wordt om vanaf 1 april dan maar in ons land te gaan tanken.

Zie ook: Gelderlanders zijn brandstofprijzen zat: 'Weg met kwartje van Kok'

Deel dit artikel