De bekendmaking van de officiële verkiezingsuitslag in de raadzaal. Foto: RTV Connect

De bekendmaking van de officiële verkiezingsuitslag in de raadzaal. Foto: RTV Connect

DUIVEN - Twee kandidaat-raadsleden in Duiven zijn met voorkeursstemmen gekozen. Een derde kandidaat neemt voorlopig de plek in van de lijsttrekker. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag die maandag bekend werd.

Elena Schrijner, nummer 4 en eerste vrouw op de lijst van de VVD, haalde voldoende stemmen om recht te hebben op een zetel. De tweede persoon die met voorkeursstemmen gekozen is, is Eric Klappers van DOED. Hij was lijstduwer en stond dus helemaal onderaan de lijst op plek 12.

D66 haalde één zetel, maar die wordt voorlopig niet ingenomen door lijsttrekker Hans Egtberts. Hij herstelt van een hersenbloeding. Omdat de kandidatenlijst al vastgesteld waren voor hij ziek werd, kon dat niet meer aangepast worden. De eerstvolgende op de lijst om zijn zetel voorlopig in te nemen is Neila Akrimi-Kemperman, zij haalde als nummer 3 beduidend meer stemmen dan nummer 2 Erick Pol.

Geen hertelling van stemmen

Er komt geen hertelling van de stemmen. PvdA en DOED overwogen dat tijdens de verkiezingsavond, maar zien daar allebei vanaf. Het verschil tussen de PvdA en de VVD, die streden om een restzetel, was dusdanig groot dat een hertelling geen zin heeft. Karin Bouwmeister, lijsttrekker van DOED, heeft vertrouwen in de uitslag omdat er meerdere keren is nageteld.

Aanstaande donderdag wordt er tijdens de raadsvergadering afscheid genomen van de huidige gemeenteraad. Zelfs dan wordt er nog een nieuw lid geïnstalleerd namens GroenLinks. De nieuwe gemeenteraad wordt een week later, op woensdag 30 maart geïnstalleerd. Zij kunnen ook meteen aan de slag, want de eerste ‘echte’ vergadering is al een dag later.

Deel dit artikel