Een tekening op het vakantiepark. Foto: Gemeente Zevenaar

Een tekening op het vakantiepark. Foto: Gemeente Zevenaar

ZEVENAAR - De acute noodopvang voor Oekraïners bij Buitengoed de Panoven in Zevenaar stopt alweer. Vanaf aanstaande donderdag hebben alle bewoners een plek elders in de Veiligheidsregio Midden-Gelderland gevonden.

“De opvang bij de Panoven was altijd bedoeld als doorstroomlocatie”, laat de gemeente weten. “Mensen worden hier tijdelijk, hooguit enkele dagen, opgevangen tot zij door kunnen stromen naar een andere, meer structurele opvanglocatie.” Oekraïners die verbleven op het recreatiepark zijn naar een cruiseschip aan de Rijnkade in Arnhem of naar de opvanglocatie in Barneveld verhuisd, waar ze langer kunnen blijven.

Het doel van de Veiligheidsregio was om duizend plekken te realiseren die acuut gebruikt kunnen worden, dankzij de plekken bij de Panoven werd dit aantal gehaald. “Op dit moment is er op andere locaties voldoende capaciteit”, zegt de gemeente. Een andere reden om de opvang te sluiten is dat het recreatieseizoen aanbreekt. “De accommodaties op het park zijn vanaf donderdag weer beschikbaar voor dit doel.”

Dankbaar voor alle hulp

Vanwege de opvang werden veel spullen ingezameld, waaronder bedjes en luiers. De gemeente is dankbaar voor alle hulp die geboden werd toen de acute noodopvang opende. “Of het nu gaat om luiers, bedjes, transport of andere hulp. We kijken of de middelen die zijn ingezameld ergens in de regio nodig zijn.” Als dat niet zo is, worden ze opgeslagen.

De acute noodopvang bij de Panoven was open sinds 9 maart. Met het sluiten is Zevenaar niet klaar met de opvang van Oekraïners. “We kijken op dit moment of er locaties geschikt te maken zijn voor meer structurele opvang voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne.”

Deel dit artikel