Presentator Hans Goedkoop en oorlogsdeskundige Walter IJbema. Foto: Omroep Gelderland

Presentator Hans Goedkoop en oorlogsdeskundige Walter IJbema. Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - Als het gaat om de bevrijding van de regio Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, wordt er al snel gesproken over de mislukte operatie Market Garden. Maar de daadwerkelijke bevrijding van Arnhem is iets om óók bij stil te staan.

Operatie Quick Anger lukte wél. Vanuit Westervoort kwamen honderden troepen geallieerden richting Arnhem, over een andere brug. Bruggen zijn belangrijk in een oorlog, benadrukt deskundige Walter IJbema.

"Die bruggen zijn van strategisch belang. Daarom is het belangrijk dat bruggen strategisch en zonder schade worden ingenomen. Want zonder bruggen kom je nergens in Nederland." Dat vertelt hij in de documentaire De vergeten slag: Operation Quick Anger, die deze dinsdag wordt uitgezonden op TV Gelderland.

Historisch beeldmateriaal

Presentator Hans Goedkoop, bekend van het geschiedenisprogramma Andere Tijden, neemt je mee in het verhaal van de bevrijdingsoperatie die een succes werd. Met behulp van oude foto’s, historische filmopnames en animaties vertelt hij het voor de meeste mensen onbekende verhaal.

Westervoort werd in korte tijd frontlinie, met onder andere een grote file van vier dagen met ongeveer 20.000 soldaten en ruim 3.000 voertuigen. Er is gefilmd op de plekken waar het allemaal gebeurde, bij Fort Westervoort, de Veerdam in Westervoort en 't Drielse veer.

Bekijk hieronder al de documentaire De vergeten slag: Operation Quick Anger:

Deel dit artikel