Hans Goedkoop en Walter IJbema rijden in de documentaire langs belangrijke plekken uit Operation Quick Anger. Foto: Sacha Wensveen en Paul Haans

Hans Goedkoop en Walter IJbema rijden in de documentaire langs belangrijke plekken uit Operation Quick Anger. Foto: Sacha Wensveen en Paul Haans

WESTERVOORT - Sascha Wensveen en Paul Haans hebben een documentaire gemaakt over de vergeten slag om Arnhem bij Westervoort. De film is een onderdeel van het project ‘Bakens in het Liemerse landschap.’ Het doel is om de verdwenen historie weer in beeld te brengen.

De makers van de documentaire komen zelf ook uit Westervoort, “Toch wel een kers op de taart om in je eigen dorp daar bekendheid aan te mogen geven”, zegt Sascha. “Dit verhaal kan je het beste vertellen met mensen die er verstand van hebben”, vertelt zij. “Walter IJbema is de lokale deskundige, die hebben we gevraagd om dit verhaal te vertellen. Samen met Hans Goedkoop die natuurlijk een hele bekende historicus van tv is.”

Tijdens de twintig minuten durende documentaire gaan de twee historici in gesprek met elkaar over wat er tijdens deze vergeten slag in Westervoort heeft plaatsgevonden. “We hebben archiefbeelden die we gebruiken om het verhaal te ondersteunen”, legt Paul Haans uit. “Ondertussen gaan Hans en Walter in hun mooie Jeep langs de locaties waar de acties hebben plaats gevonden tijdens de oorlog.”

Première en onthulling informatiepaneel

Zaterdag 9 april is de herdenkingsdag van Operation Quick Anger, zoals de vergeten slag officieel heet. Op die dag gaat de documentaire in première en wordt er ook een informatiepaneel bij Huize Vredenburg in Westervoort onthuld. Naast informatie op het paneel is er ook een QR-code te zien, deze zal leiden naar de documentaire. Wie niet kan wachten tot zaterdag, kan de documentaire nu al bekijken bij Omroep Gelderland.

Deel dit artikel