Binnenvaartschepen kunnen moeite hebben met de diepgang van het water. Foto: ANP

Binnenvaartschepen kunnen moeite hebben met de diepgang van het water. Foto: ANP

LOBITH - De Rijn bij Lobith staat momenteel op 7,50 boven NAP en dat is uniek voor de maand maart. Sinds tientallen jaren stond de rivier in het voorjaar nog nooit zo laag.

Volgens Rijkswaterstaat komt dat door de zeer droge en zonnige maand maart, want in februari regende het nog veel in het stroomgebied van de Rijn. Gewoonlijk staat de Rijn in deze tijd van het jaar rond de 11 meter boven NAP bij Lobith.

In het najaar komt een lage waterstand na een droge zomer wel vaker voor. In oktober 2018 was de waterstand bijvoorbeeld nog lager dan hij nu is, namelijk 6,5 meter boven NAP.

Zie ook: Na kletsnatte maanden dreigt nu alweer droogte

Momenteel voert de rivier 1150 kubieke meter water per seconde af. Normaal is dat zo'n 2650 kubieke meter water per seconde.

Die lage waterstand zorgt voor problemen bij de scheepvaart. Niet overal is het water diep genoeg voor de boten, daarom moeten schippers op sommige plekken omvaren. In Nijmegen kan een cruiseschip voor de opvang van Oekraïners de Waalhaven niet bereiken, daarom meert het schip nu tijdelijk op een andere plek af.

Geen dreigend tekort

Volgens Rijkswaterstaat is van een dreigend watertekort nog geen sprake. Dat blijkt uit de eerste droogtemonitor van dit jaar, die wordt gemaakt door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.

Het waterschap Rivierenland heeft fruittelers in die regio wel gevraagd om zo zuinig mogelijk met water om te gaan. Veel bomen staan op dit moment vol in bloei, en een vorstperiode is dan het slechtste wat een fruitboer kan overkomen. Om de bloesem te beschermen worden bomen beregend.

Zie ook: Fruittelers moeten 'zuinig en verstandig' omgaan met water

Deel dit artikel