De verwoestende brand die de vrachtwagenchauffeur bijna het leven kostte. Foto: Persbureau Heitink

De verwoestende brand die de vrachtwagenchauffeur bijna het leven kostte. Foto: Persbureau Heitink

DOESBURG - Tegen twee mannen die verdacht worden van het in brand steken van een vrachtwagen in Doesburg, waarbij de chauffeur zwaargewond raakte, heeft justitie woensdag 10 en 12 jaar cel geëist. Dinsdag is tegen de vermoedelijke opdrachtgever van de brand en een tussenpersoon respectievelijk 14 en 12 jaar cel geëist. Hen is poging tot moord ten laste gelegd.

Het gebeurde allemaal in augustus 2020 op het terrein van een transportbedrijf aan de Leigraafseweg in Doesburg. De twee verdachten overgoten de wagen met benzine, staken de boel in brand en gingen er vervolgens vandoor.

Een van de twee verdachten zou hiervoor zijn gevraagd door een 'tussenpersoon', een 45-jarige man uit Dordrecht. De brand zou zogenaamd bedoeld zijn om de verzekering op te lichten. De twee verdachten hebben altijd beweerd dat ze niet wisten dat er iemand lag te slapen in de vrachtwagen.

Door de vlammenzee

Chauffeur Jos Lambregts kon die nacht ternauwernood uit de cabine komen. Hij moest door een zee van vlammen naar buiten. Zeven weken lag hij in coma. Maandenlang heeft hij daarna moeten revalideren en de kans dat hij ooit weer helemaal de oude wordt is klein.

Dinsdag hield hij via zijn advocaat een een emotioneel verhaal in de rechtbank. Ook op de tweede zittingsdag was de vrachtwagenchauffeur er weer bij. De eis voor één van de twee verdachten van vandaag valt iets lager uit omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht.

'verzekeringsverhaal' onzin

Volgens justitie is het 'verzekeringsverhaal' onzin. De officier gaat ervan uit dat concurrentie tussen verschillende transporteurs de aanleiding is voor de brandstichting. Eerder is ook een vrachtwagen in Italië van de vervoerder uit Doesburg in brand gestoken. Justitie heeft aanwijzingen dat de 53-jarige opdrachtgever ook daar bij betrokken was. Het onderzoek daarvan loopt nog.

De uitspraak van de rechtbank zal vanwege de omvang van de zaak niet over twee weken zijn, maar pas op 10 mei.

Zie ook:

Deel dit artikel