Afvalverwerker AVR in Duiven. Foto: Omroep Gelderland

Afvalverwerker AVR in Duiven. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Papierfabriek Parenco in Renkum is de grootste verspreider van schadelijke stikstofoxiden in Gelderland. Dat blijkt uit een lijst van vervuilers die het ministerie van Natuur en Stikstof naar de Tweede Kamer stuurde. In totaal staan er zeven Gelderse bedrijven in de top 100. Ontdek hier meer over die zeven.

1. Parenco, Renkum

Smurfit Kappa Parenco, zoals het bedrijf voluit heet, staat op plaats 54 in de landelijke lijst van bedrijven die de meeste stikstofoxiden uitstoten. Dat zijn vaak gassen die bij verbranding vrijkomen. Parenco produceert grafische papierproducten en verpakkingspapier. Het moederbedrijf heeft een wereldwijde omzet van 10 miljard euro.

2. Rodruza Steenfabriek De Zandberg, Gendt

Aan de oevers van de Waal bij Gendt staat steenfabriek De Zandberg van Rodruza. Dat bedrijf maakt gevelstenen voor gebruik in de bouw en staat op nummer 55 in de lijst van vervuilers. De stenen van Rodruza zijn terug te vinden in nieuwbouwwoningen kantoorgebouwen.

De steenfabriek is de enige verandering in de lijst ten opzichte van twee jaar geleden.

Zie ook: Dit zijn de tien grootste stikstofuitstoters van onze provincie

3. ARN, Weurt

De afvalenergiecentrale ARN in Weurt staat op plek 58 in de lijst. Volgens de eigen website zet ARN "(rest)afval om in energie, meststof en andere herbruikbare materialen". Een deel van het afval wordt door verbranding omgezet in energie. Per jaar zet het bedrijf 40 miljoen euro om.

4. AVR, Duiven

Nóg een afvalbedrijf: AVR in Duiven. Dat bedrijf bezet plek 59 in de lijst van het ministerie. "Jaarlijks zetten we 1,7 miljoen ton restafval van consumenten en bedrijven om in energie en grondstoffen", schrijft de onderneming. Maar dat gebeurt dus deels door afval te verbranden. AVR heeft een jaaromzet van ongeveer 130 miljoen euro.

5. DJP De Hoop, Eerbeek

In Eerbeek is papierfabriek DJP De Hoop te vinden. Dat bedrijf vinden we terug op plaats 61. De papierfabriek van De Jong Packaging Group produceert daar 370.000 ton gerecycled papier per jaar.

6. FrieslandCampina, Borculo

Op de 82e plaats staat FrieslandCampina in Borculo. Daar maakt het bedrijf onder meer babymelkpoeder en andere voedingsproducten. De productie van babypoeder wordt trouwens afgeschaald, meldde het bedrijf vorig jaar. De omzet bedraagt jaarlijks 11 miljard euro.

7. Aviko, Steenderen

Aardappelproducten, daar kennen we Aviko van. De in 1962 opgerichte voedselproducent in Steenderen is hekkensluiter op landelijke lijst van honderd bedrijven die stikstofoxiden uitstoten. De jaarlijkse omzet is 757 miljoen euro.

Ophef over 'ammoniak top 100'
In een Kamerdebat moet minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof woensdagavond uitleg geven over fouten in een lijst met de top 100 van meest vervuilende bedrijven. Het RIVM, de opsteller van de lijst, heeft een coderingsfout gemaakt waardoor die lijst niet klopt. Daarbij gaat het om de lijst met grootste uitstoters van ammoniak (een stikstofverbinding). Dat zijn voornamelijk veehouderijen.

Deel dit artikel