Regina in haar tentje. Foto: Omroep Gelderland

Regina in haar tentje. Foto: Omroep Gelderland

LATHUM - Opgelicht worden en dan ineens geen huis meer hebben; het overkwam de 67-jarige Regina. Ze zit sinds eind vorige week in een tentje op een camping in Lathum. "De tweede dag heeft het gesneeuwd en gevroren."

Met een grote muts op en een dikke jas aan zit Regina in de opening van haar koepeltentje. Dat is het dan ineens. Na haar pensioen zegde ze haar huurwoning in Arnhem op en vertrok ze eind vorig jaar naar een woning in Kroatië. Maar dat bleek een fiasco.

Opgelicht in Kroatië

Ze is het slachtoffer geworden van oplichting, vertelt Regina. De woning die ze in Kroatië huurde moest ze van de eigenaar ineens uit en verdere beloftes werden niet nagekomen. Ook naar honderden euro's kon ze fluiten.

In Kroatië hoopte Regina haar oude dag te slijten. Van geboorte is ze Duitse en in 1983 was ze naar Nederland gekomen. Sinds 2005 woonde ze in Arnhem. Vanwege haar ziekte, progressieve osteoporose, had de dokter haar aangeraden te emigreren naar een mediterraan klimaat.

Maar de verhuizing naar Kroatië eindigde dus in een nachtmerrie. Daarom ging ze terug naar Nederland. "Ik ben liever dakloos in Nederland dan dakloos in Kroatië waar ik de taal niet spreek", aldus Regina. Maar waar moest ze nu heen? De daklozenopvang in Arnhem zat vol. Het werd dus de camping in Lathum.

Extra dekbed voor de koude nacht

De mensen van de camping en het chaletpark in de buurt proberen haar te helpen; een thermoskan warme koffie en een extra dekbed voor de koude nacht. Ze is blij met de hulp.

Kijk hoe Regina nu noodgedwongen in een tentje woont:

Maar hoe nu verder? Donderdag heeft Regina een gesprek bij de gemeente Zevenaar om weer in Nederland ingeschreven te staan. Ze hoopt op een sociale huurwoning, en als dat niet kan op een particuliere huurwoning. Met haar pensioen kan ze een huur van 700 euro betalen. "Een eenkamerwoning is al goed", zegt ze.

Een nieuwe woning moet wel aan twee voorwaarden voldoen. "Het kan geen woning met een deurdranger zijn." Door haar ziekte heeft ze niet de kracht om dan de deur open te doen. En ze wil haar vogels meenemen. Ze heeft tien tortelduiven in een kooi. Gelukkig heeft ze die tijdelijk elders kunnen onderbrengen. Regina kijkt ondertussen mistroostig voor zich uit. Ze heeft nog een goede raad: "Blijf in Nederland als je 67 wordt. Ga niet naar het buitenland."

Niet de enige die door 'domme pech' op straat belandt

Het Leger des Heils zegt dat Regina zeker niet de enige is die door 'domme pech' of een vervelende samenloop van omstandigheden geen dak boven haar hoofd heeft. “Binnen een half jaar kun je op straat staan”, zo laat een woordvoerder weten. “Er zijn heel veel mensen die door toeval op straat belanden, daarom zijn we ook het Malieveld opgegaan”, verwijzend naar de actie van november vorig jaar. Daarmee vroeg het Leger des Heils aandacht voor het tekort aan woonplekken voor de 32.000 daklozen in Nederland.

Ook Valente, de branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang, laat weten dat er veel mensen zijn zonder woning die niet overeenkomen met de vooroordelen over daklozen. “Heel veel mensen voldoen echt niet aan het stereotiepe beeld van de verslaafde man van middelbare leeftijd die ergens op een bankje ligt”, benadrukt een woordvoerder. “Een scheiding of het overlijden van een dierbare kan meteen je financiële huishouding op zijn kop zetten en voor je het weet ben je dakloos.”

Deel dit artikel