Het Arnhemse gemeentehuis. Foto: Omroep Gelderland

Het Arnhemse gemeentehuis. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - In Arnhem moet een overwegend linkse coalitie met zes partijen komen, als het aan informateur Paul Smeulders ligt. Wat hem betreft gaan GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren, PvdA en Volt samen proberen een akkoord te sluiten voor de komende vier jaar. Deze partijen staan volgens Smeulders inhoudelijk dicht bij elkaar, waardoor zij er snel op hoofdlijnen met elkaar uit moeten kunnen komen.

Met 24 van de 39 raadszetels zou deze coalitie een ruime meerderheid hebben, constateert Smeulders. Ook zijn daarmee vijf van de zes grootste raadsfracties vertegenwoordigd. De VVD, die vijf raadszetels heeft, valt in deze constructie buiten de boot. Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren en Volt zijn bovendien drie winnaars van de verkiezingen.

'Geschiedenis achterlaten'

Het is Smeulders niet ontgaan dat de samenwerking tussen GroenLinks en D66 de afgelopen jaren moeizaam was. Zo werd D66 in de vorige periode tot twee keer toe uit de coalitie gezet omdat er volgens hun partners slecht met hen kon worden samengewerkt.

Daar is uitgebreid op teruggeblikt en over gesproken, schrijft Smeulders. Er zou nu wederzijds vertrouwen zijn 'om deze geschiedenis achter zich te laten'. "Bovendien bestaat de overtuiging dat GroenLinks en D66 inhoudelijk dichter bij elkaar staan dan in het verleden."

Zie ook: Wie gaan er in Arnhem samenwerken? En zijn alle relaties hersteld?

De zes partijen zullen het advies van Smeulders volgen en gaan dus met elkaar in gesprek om tot een coalitie te komen. Daarbij hebben zij Smeulders gevraagd om na zijn rol als informateur nu ook de formatie te leiden. Dat zal hij doen. Smeulders geeft aan de partijen snel uit te gaan nodigen om de volgende stappen te zetten.

VVD 'opvallende afwezige'

Dat de VVD in deze voorkeurscoalitie ontbreekt, zal voor sommigen misschien opvallend zijn, meent Smeulders. Hoewel de samenwerking tussen de liberalen en GroenLinks de afgelopen jaren constructief was, zijn en blijven de inhoudelijke verschillen groot, ziet de informateur. "Ik sluit niet uit dat deze te overbruggen zijn, maar gelet op de hoeveelheid raadszetels die inhoudelijk veel dichter bij GroenLinks staan, adviseer ik de voorkeurscoalitie zonder de VVD te onderzoeken."

Inhoudelijk werden de thema's wonen en armoedebestrijding door vrijwel alle partijen als belangrijk onderwerp genoemd voor de komende jaren. Voor de linkse partijen bleken klimaat en energie verder belangrijk.

Zie ook:

Deel dit artikel