Het gemeentehuis van Renkum in Oosterbeek. Foto: Google Maps

Het gemeentehuis van Renkum in Oosterbeek. Foto: Google Maps

OOSTERBEEK - Informateur Eppie Klein adviseert een drie partijen coalitie van GemeenteBelangen (GB), GroenLinks en PvdA in Renkum. Dat is de conclusie van de informateur na gesprekken met alle partijen.

“Er is voldoende draagvlak om een sterk college te vormen met deze drie fracties”, concludeert de informateur na de gesprekken. Gemeentebelangen vindt dat er met deze uitkomst recht wordt gedaan aan de uitslag van de verkiezingen op 16 maart. “Mede op basis van mijn advies hebben zij er het volste vertrouwen in om met deze partijen een mooie samenwerking op te bouwen”, aldus Klein.

Informateur Klein presenteert aanstaande maandag zijn eindrapport over de oriënterende gesprekken aan de gemeenteraad en licht dan ook zijn advies toe. Daarna start de volgende fase van de formatie. Op 12 april gaan alle partijen met elkaar in gesprek om met onderwerpen te komen die raadsbreed worden opgepakt. “Zo beperken we de formatie niet tot de beoogde collegepartijen. De inbreng van iedereen is waardevol om met een breed gedragen akkoord te komen”, zegt Klein, die er ook meteen een waarschuwing aan hangt. “Niet aan de wensen van iedereen kan worden voldaan.”

Formatie na meivakantie afgerond

De VVD en D66, nu wel onderdeel van het college, vallen buiten de boot. Beide partijen verloren een zetel, waar de partijen die nu gaan formeren er allemaal één wonnen. GB deed in 2018 nog als twee partijen mee, GB en Partij Renkumse Dorpen. Zij haalden toen respectievelijk vier en drie zetels. Kort voor de verkiezingen fuseerden beide partijen en haalden gezamenlijk acht zetels. GroenLinks en PvdA wonnen een zetel en gaan respectievelijk naar vijf en drie zetels. De beoogde coalitie heeft zo een meerderheid van zestien van de 23 zetels.

Na de bijeenkomst op 12 april gaan GB, GroenLinks en PvdA met elkaar verder onderhandelen onder leiding van de formateur. Het resultaat, een nieuw college van burgemeester en wethouders, daarvan wordt na de meivakantie verwacht.

Deel dit artikel