Twee scholieren krijgen uitleg. Foto: Omroep Gelderland

Twee scholieren krijgen uitleg. Foto: Omroep Gelderland

DUIVEN - Gasleidingen aanleggen en bedenken hoe de spanning zo veilig mogelijk verdeeld kan worden. Het is technisch werk dat vaak door mannen wordt gedaan. En daar moet verandering in komen. Dus gaan deze donderdag tijdens Girls Day meisjes langs bij bedrijven om kennis te maken met techniek, bèta en IT.

De meiden van het Liemers College in Zevenaar hebben het er maar druk mee. Op verschillende manieren krijgen ze een kijkje in het werkveld. Dat doen ze bij netbeheerder Alliander in Duiven. Zo bouwen ze een app, wordt er een speurtocht met een VR-bril gespeeld en wordt er geëxperimenteerd met het elektriciteitsnet.

"Ik vind het hartstikke leuk, want je komt op een plek die je eerst misschien niet zo leuk vond. En nu leer je dingen die met techniek te maken hebben", zegt een scholier.

Bekijk hier hoe de meisjes een kijkje nemen in het werkveld:

'Moet op jonge leeftijd gebeuren'

Vrouwen interesseren voor techniek moet op jonge leeftijd gebeuren, volgens Joëlle Coenen, projectleider van Girls Day in Duiven. "Deze dag is belangrijk, omdat we nog steeds niet heel veel mensen in de techniek hebben. En we willen die meiden laten zien wat de mogelijkheden in de techniek zijn. Welke beroepen daar bijhoren en hoe dat past bij hun interesses."

Volgens Coenen staan we voor een grote opgave. "Om de energietransitie te realiseren, hebben we de komende jaren meer dan 13.000 mensen nodig."

'Mannen kunnen buiten plassen'

Volgens Alliander is 7 procent van hun personeel dat technisch uitvoerbaar werk doet, vrouw. Lieke Donkers behoort tot dat percentage. Ze hoopt dat meer vrouwen kiezen voor het vak en geeft daarom vandaag uitleg aan de scholieren.

"Ik vind het leuke van de techniek dat je bijdraagt aan een essentieel deel waar we allemaal gebruik van maken. Dus dat alle huizen worden voorzien van spanning, dat windmolens kunnen draaien en zonnepanelenparken worden aangesloten."

De sector is nog erg ingericht op mannen, ziet Lieke. "Als je bijvoorbeeld buiten werkt, kan een man gewoon plassen, en een vrouw kan dat niet."

'Stereotype moet eraf'

Volgens Lieke moet het stereotype dat vrouwen dit werk niet kunnen er vanaf. "Het is allemaal veilig en niet zo zwaar als men dacht."

Wat haar betreft komen er snel meer vrouwen in de sector. "Ik vind het een aanrader om te werken in de techniek en nog meer vrouwen zou het nog gezelliger maken."

Deel dit artikel