Bordspel liefhebbers spelen een potje Cactus Town. Foto: RTV Connect / Adriënne Huizer

Bordspel liefhebbers spelen een potje Cactus Town. Foto: RTV Connect / Adriënne Huizer

WESTERVOORT - De bezoekers van De Bordspelfanaat kunnen weer naar hartenlust spelletjes spelen. In coronatijd ging de spelletjesavond op donderdag zoveel mogelijk door, maar het was behelpen. Nu bijna alle maatregelen losgelaten zijn, merken ze dat er weer meer aanmeldingen zijn. En die komen niet alleen van vaste gasten.

“De media heeft veel aandacht besteed aan de populariteit van bordspelletjes tijdens de lockdown”, zegt oprichter van De Bordspelfanaat Jan Stronkman. “Wij zien dat terug. Het is niet zo dat het storm loopt, maar er komen geregeld nieuwe mensen langs.” Eén van de vaste gasten in het ondernemingscentrum in Westervoort is Amanda Gerrits van den Ende, ze is blij dat het weer drukker wordt. “Dat is heel fijn. Je kunt daardoor nog meer spellen spelen en hebt meer keuze in wat je wilt spelen op een avond.”

Marco Elfrink is ook weer van de partij. Hij speelt thuis met vrouw en twee dochters van 10 en 15 ook regelmatig bordspelletjes, maar dat is toch anders. “Mijn kinderen houden heel erg van de party spellen, waarbij er wat fanatieker gespeeld wordt en hier gaat het er wat serieuzer aan toe”, zegt hij terwijl hij midden in een potje Cactus Town, een spel dat nog maar kort uit is, zit. Gerrits van den Ende beaamt dat. “Hier speel je voor de gezelligheid, thuis om te winnen.”

Alternatieven thuis en online

In tijden van lockdown zochten en vonden de bordspelfanaten alternatieven. “Er waren momenten dat je met vier mensen thuis mocht spelen, dus daar lagen dan mogelijkheden”, zegt Elfrink. Gerrits van den Ende vult aan: “Ik heb hier mensen leren kennen met wie ik dan thuis afsprak om spelletjes te doen.”

De liefhebbers vonden elkaar ook online. “Zoals bij boardgame arena”, legt Elfrink uit. “Dat is een platform waar ook heel bekende bordspellen op terecht komen. Maar ik vind dat niet zo heel erg leuk, ik vind de dynamiek die je onderling hebt veel leuker. Maar in coronatijd moet je toch wat doen, dus dan ging ik dat doen”, zegt hij met een lach.

Kijken naar de toekomst

Nu het ergste van de coronacrisis achter de rug lijkt, durven ze ook bij De Bordspelfanaat weer naar de toekomst te kijken. “We hopen allereerst op deze plek te kunnen blijven”, zegt Stronkman. “Ik heb dit initiatief in 2014 opgericht en we zitten inmiddels op de derde locatie. Daarnaast proberen we voor onze bezoekers wat speciale acties rond spellen te organiseren, als extraatje en we hopen natuurlijk op meer bezoekers.”

“Liefhebbers hoeven geen lid te worden, we noemen het wel een club maar er is geen verplichting. Iedereen zit in een app-groep, nu zo’n dertig man waarin we even aangeven wie er komen. Zo weten we hoeveel tafels we neer moeten zetten en voorkomen we dat er iemand binnenkomt als net alle spellen gestart zijn.” Geïnteresseerden zijn iedere donderdagavond vanaf 19.15 uur welkom in het ondernemingscentrum in Westervoort. Gerrits van den Ende heeft nog wel een wens als het op bezoekers aankomt. “Het zou wel leuk zijn als er meer vrouwen komen die mij kunnen ondersteunen in al het mannengeweld. Vanavond werd ik gesteund door twee andere vrouwen, maar ik ben ook vaak genoeg de enige.”

Deel dit artikel