Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Een deel van de vondsten. Foto: Omroep Gelderland
Babberich Spijk opgravingen Castellum. Foto: Omroep Gelderland

Babberich Spijk opgravingen Castellum. Foto: Omroep Gelderland

LOBITH - Honderden dakpannen, kruikjes en kogels haalde amateurarcheoloog Wil Kuijpers uit het baggergat aan de Eltenseweg bij Spijk. De bijzondere vondsten bleken al snel afkomstig uit de Romeinse tijd. Daardoor rijst steeds meer het vermoeden dat er vlak bij het dorp in de gemeente Zevenaar een castellum - een Romeins fort - moet hebben gestaan.

Vijf jaar lang deed de gepensioneerde Kuijpers archeologisch onderzoek. Hij doorzocht de grond die de baggeraar van metersdiep omhoog haalde. "Professionele archeologen hebben nooit zo lang de tijd, want die krijgen een opdracht voor een paar maanden. Ik heb er meerdere jaren rondgelopen."

Die jaren zoeken hebben zijn vruchten afgeworpen en veel vondsten opgeleverd. Die liggen nu allemaal uitgestald op de zolder van Kuijpers, te bereiken via een smalle vlizotrap.

Bekijk hier de vondsten van Wil:

Tafeltennistafel

De 71-jarige Kuijpers heeft alles eigenhandig naar boven gebracht. Een tafeltennistafel die nog als dusdanig te herkennen is door het gespannen netje staat vol met bakjes en doosjes met aardewerk, scherven en metalen voorwerpen.

Een deel is al geordend en er liggen briefjes bij met wat het is. Op de grond staan de grotere vondsten; de dakpannen en andere bouwstenen, in totaal ruim 300 kilo.

Een deel van de vondsten - Foto: Omroep Gelderland

Al snel merkte Kuijpers dat de vondsten steeds meer duiden op een militaire vesting dan een burgernederzetting. Zo zitten er bij het bouwpuin dakpannen met een vroege datering. "Dat wijst op een militaire oorsprong. In de eerste honderd jaar sinds de komst van de Romeinen in Nederland werden nog geen burgerlijke gebouwen gebouwd. "

Ook is bij het aardewerk een grote hoeveelheid kruiken gevonden. "Die vind je niet in dergelijke grote hoeveelheden in burgernederzettingen", weet Kuijpers. Ook dat wijst in de richting van een Romeins fort. Bovendien zijn er kledingspelden gevonden - zogeheten fibulae - die vrijwel alleen in Romeinse forten worden gevonden.

Meer onderzoek

"En dan zijn er natuurlijk de militaria zelf: een groot deel van een laat Romeinse helm, zwaarden, speerpunten en zogenaamde ballistakogels, dat zijn grote ballen die verschoten werden met een katapult."

Kuijpers is voorzichtig enthousiast, maar moet nog verder onderzoek doen om de aanwezigheid van een Romeins fort, een castellum verder te onderbouwen.

Qua vindplaats zou het volgens Kuijpers ook goed kunnen. Die ligt namelijk op de Romeinse Limes, de grens van het Romeinse rijk. Langs die hele grens stonden ooit forten, zoals bij Herwen en Meinerswijk in Arnhem. Bovendien lag de splitsing van Rijn en Waal bij Spijk en bouwden de Romeinen daar altijd een fort.

Wil Kuijpers verwacht nog zeker een jaar bezig te zijn met verder onderzoek. "Helemaal bewijzen dat er op deze plek een fort heeft gestaan kan ik vrees ik nooit", verwacht hij. "Maar als ik maar kan concluderen dat er met grote waarschijnlijkheid een Castellum bij Spijk heeft gestaan, dat is mijn hoop."

Deel dit artikel