Zara en Baris waren twee van de bezoekers van de middag. Foto: RTV Connect / Adriënne Huizer

Zara en Baris waren twee van de bezoekers van de middag. Foto: RTV Connect / Adriënne Huizer

DUIVEN - In de jacht op personeel organiseerde de horeca in de Liemers dinsdag workshops voor studenten en werkzoekenden. Zo’n twintig mensen kwamen af op de middag in de Ogtent, waar ze kennis konden maken met vijf bedrijven variërend van McDonalds tot een recreatiepark.

Om de bezoekers kennis te laten maken met het vak, zijn diverse workshops georganiseerd. “De middag start met een algemeen welkom door het Werkgeversservicepunt en de gemeente”, legt Harry Zoomers van het Werkgeversservicepunt uit. “Samen met de ondernemers en het Leerwerkloket van het UWV organiseren we de middag, die meer is dan een markt met standjes. Er is de ruimte om erachter te komen wat je leuk vindt en om kennis te maken met het bedrijf en te horen wat ze zoeken.”

Het tekort aan personeel is groot, maar niet ieder bedrijf merkt er even veel van. Chris van de Ven van de Ogtent krijgt zijn roosters rond. “Het probleem is op dit moment nog niet zo groot dat we één of twee dagen in de week moeten sluiten.” Bij De Stempel in Babberich ligt er juist wel een probleem op de loer. “Ik ben zwanger en in juni uitgerekend. Ik krijg het nu nog rond, maar voor die tijd moet ik een kok hebben, anders heb ik een probleem”, zegt Bregje Hoek.

Cocktails maken en met dienblad lopen

Om te ontdekken wat er zoal kan in de horeca, heeft ieder bedrijf iets anders bedacht om deze middag met de bezoekers te doen. Bij De Veerstal kun je leren om met borden te lopen, terwijl een deur verder bij De Stempel uitgelegd wordt hoe je met een vol dienblad loopt. Aan de andere kant van de gang worden er alcoholvrije cocktails gemaakt. Tijdens de activiteit wordt er uitleg gegeven over het werk en vertellen bezoekers iets over zichzelf.

Eén van de bezoekers is Baris Schluter. Hij werkte al eerder in de horeca en deed ook een opleiding in die richting. Nu wil hij terugkeren. “Omdat het gewoon mooi werk is.” Hij weet ook eigenlijk al wel wat hij wil. “In de keuken, dat vind ik het mooist. De rest trekt me niet zo.” Een groot verschil met Zara Bengol, die een horecaopleiding volgt maar nog niet weet of ze er mee verder wil. “Ik ben aan het kijken of het iets voor me is. Deze middag helpt me wel.”

Betere CAO en andere uren

Het tekort aan personeel in de horeca is niet iets dat alleen door corona komt. “Al voor de coronacrisis uitbrak was er sprake van een tekort aan personeel”, zegt regiomanager Bart Kennis van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Tijdens de crisis zijn veel mensen de zorg ingegaan omdat dat op het gebied van gastvrijheid en service overeenkomt met wat er in de horeca van je verwacht wordt. En zie die mensen die vertrokken zijn maar eens terug te krijgen.” Inmiddels is er een nieuwe CAO met een verbeterd salaris, zeggen Kennis en Van de Ven. “En vergeet ook de fooien niet”, zegt Kennis. “Die worden in de CAO niet meegerekend, maar krijg je wel.”

Bovendien zijn de tijden veranderd, lang niet iedereen wil meer alle weekenden en avonden werken waardoor de spoeling van potentieel personeel dunner is. Dat dat geen probleem hoeft te zijn, hebben ze bij de Ogtent ontdekt. “Wij hebben hier sowieso een heel gevarieerd personeelsbestand”, zegt Van de Ven. “Met ook dertig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar we hebben bijvoorbeeld ook dames van 50+ en dat blijkt ideaal te zijn. Die willen niet meer dan 24 uur werken, maar zijn op zo’n dag als vandaag beschikbaar. Het is nu mooi weer, het terras zit vol. Als ik nu in de groepsapp vraag wie er kunnen werken, reageren zij omdat zij niet op school zitten.”

Deel dit artikel