De IJsselbruggen gezien vanuit Arnhem. Foto: Rijkswaterstaat

De IJsselbruggen gezien vanuit Arnhem. Foto: Rijkswaterstaat

WESTERVOORT - De verkeerssituatie op de IJsselbruggen in de A12 richting Duitsland verandert volgend weekend. De twee stalen bruggen die het verkeer in de richting van de Liemers en de Achterhoek gebruikt verkeren in slechte staat en zijn toe aan renovatie.

Omdat de staat zo slecht is, zijn in 2020 rijstroken versmald en is de buitenste stalen brug buiten gebruik gesteld. Rijkswaterstaat gaat nu beginnen met het werk aan de middelste brug, daarom moet de wegindeling verandert worden zodat het verkeer richting Duitsland weer over de buitenste brug kan rijden.

Vanwege de veranderende omstandigheden wordt de A12 twee nachten afgesloten. Op vrijdag 22 april van 21.00 uur tot zaterdag 23 april 8.00 uur is de snelweg richting Duitsland dicht tussen knooppunt Velperbroek en Westervoort. Een nacht later, van zaterdag op zondag is de A12 dicht van 21.00 uur tot 9.00 uur. Beide nachten is ook de afrit Westervoort afgesloten. Verkeer wordt ter plekke omgeleid.

Werk begint aan middelste brug

Nadat de verkeerssituatie gewijzigd is, start Rijkswaterstaat met de renovatie van de middelste brug. Er worden onder andere extra stalen balken ter versteviging aangebracht en scheuren gerepareerd. Daarnaast worden de voegovergangen in het wegdek vervangen. Om de werkzaamheden uit te voeren worden er steigers onder en boven de brug geplaatst.

Nadat de middelste brug gerenoveerd is, wordt de buitenste brug nog een keer afgesloten voor renovatie. Rijkswaterstaat verwacht in 2024 klaar te zijn met alle werkzaamheden. Daarna kan het verkeer weer gebruik maken van vier rijstroken richting Duitsland en zijn er ook weer vier rijstroken richting Utrecht beschikbaar en zijn de bruggen dertig jaar vrij van groot onderhoud.

Deel dit artikel