De aanleg van het terras bij Hof zum Walde. Foto: Omroep Gelderland

De aanleg van het terras bij Hof zum Walde. Foto: Omroep Gelderland

SPIJK - Na jaren komt er weer horeca in Spijk. Een tijd lang was zo goed als alles verdwenen uit het dorp bij de Duitse grens. De school ging weg, de kerk ging dicht en het café stond al jaren te koop. Maar de laatste jaren groeit het toerisme en daarmee ook de roep om wat horeca. Nu is er goed nieuws voor de vele wandelaars en fietsers: Boerderijwinkel Hof zum Walde bouwt een terras en in het voormalige café in het dorp komt een snackbar.

De terrastegels liggen ingepakt in plastic op de parkeerplaats, het zand moet nog een beetje vlakker gemaakt worden, maar het begin is er. "Over ongeveer een maandje moet het terras klaar zijn", vertelt Emiel Stam van Hof zum Walde - waar hij is geboren en getogen - enthousiast. "Dan hebben we hier plek voor ongeveer vijftig gasten die een kopje koffie en taart kunnen krijgen en hopelijk straks ook een lokaal biertje. Maar voor dat laatste moeten we nog toestemming van de gemeente krijgen."

Veel wandelaars en fietsers

De boerderijwinkel van Stam loopt goed. Er zijn veel vaste klanten uit Nederland èn Duitsland. "Veel mensen komen ook op de fiets en nemen echt de tijd. Je merkt daarbij ook dat er behoefte is aan een kopje koffie." Bovendien loopt door Spijk het bekende Pieterpad en kruisen ook verschillende klompenpaden het dorp. Een paar jaar geleden is voor die toeristen 't Uutbloashuuske gerealiseerd aan de rand van het dorp. "Een prachtig initiatief, maar stroom is er op die locatie niet, dus helaas ook geen vers kopje koffie", legt Stam uit.

Zie ook: Rustplek voor wandelaars in Spijk genomineerd voor Gouden Pit

Maar daar komt nu dus verandering in bij de boerderijwinkel zelf. "Hier hebben we niet alleen stroom, maar ook de ruimte en een mooi uitzicht." Voorlopig zal het terras alleen geopend zijn tijdens openingstijden van de winkel. "Dat is denk ik ook waarom we dit kunnen doen met de winkel erbij. Als je alleen van horeca moet leven hier, dan wordt het lastiger denk ik."

Snackbar

Toch is er meer goed nieuws voor Spijk. Het leegstaande horecapand midden in het dorp is eindelijk ook verkocht. De nieuwe eigenaren komen oorspronkelijk uit Arnhem en wonen nu nog in Elten. Ze willen het cafégedeelte ombouwen tot woonruimte, maar er wel een snackbar realiseren.

"Zeker als volgend jaar de overnachtingshaven voor binnenvaartschippers klaar is, zullen nog weer meer mensen naar het dorp trekken", verwacht Kenneth van Beusichem die samen met zijn echtgenote Karin onlangs de sleutel in ontvangst nam van het pand. Die overnachtingshaven wordt momenteel net buiten Spijk aangelegd en gaat plek bieden aan circa vijftig schepen.

De kersverse eigenaren willen half juni al open met hun eetgelegenheid. "We hebben niet alleen friet en snacks, maar willen ook broodjes en drankjes gaan verkopen." De komende weken is het stel druk met opknappen.

Emiel Stam van Hof zum Walde ziet de snackbar zeker niet als concurrentie. "Ik denk dat we elkaar alleen maar versterken." Buurtbewoners zijn ook enthousiast over de nieuwe initiatieven. "Ik denk dat het dorp zo weer een stukje levendiger wordt, dat is alleen maar goed voor Spijk", zegt een van de vaste klanten van de boerderijwinkel. "Bovendien is dit hier een prachtige plek, zo met uitzicht op de koeien en de Elterberg."

Ook Duitse klanten zijn enthousiast; "Een terras voor een Kaffee mit Kuchen is een heel goed idee en de 'Kuchen' is hier heerlijk weet ik toevallig! "

Zie ook: Alle voorzieningen verdwijnen, maar een huis in Spijk is zó weg

Deel dit artikel