Gemeentehuis Duiven. Foto: Eelco Walraven

Gemeentehuis Duiven. Foto: Eelco Walraven

DUIVEN - De formatie voor een nieuw college in Duiven gaat nu echt van start. Ruim vier weken na de verkiezingen zijn de plooien tussen Lokaal Alternatief en DOED ver genoeg glad gestreken om inhoudelijke gesprekken aan te gaan.

In de afgelopen weken gingen Lokaal Alternatief, DOED en het CDA met elkaar in gesprek onder leiding van een extern adviseur om te kijken of met elkaar een college vormen mogelijk was. Na enkele gesprekken blijkt er sprake van een vertrouwensband. “We hebben elkaar beter leren kennen en gevoeligheden uitgesproken”, zegt Gemma Tiedink van Lokaal Alternatief. “We hebben er vertrouwen in dat we de komende vier jaar een college kunnen vormen dat goed samenwerkt.”

Karin Bouwmeister van DOED en Johannes Goossen van het CDA bevestigen die lezing. Bouwmeister: “We hebben voldoende vertrouwen in elkaar om door te gaan naar de volgende stap.” “Op basis van het afgesloten voortraject en de uitgesproken commitment zijn we klaar voor de inhoudelijke gesprekken”, vult Goossen haar aan. In die gesprekken heeft vooral Bouwmeister vertrouwen. “We verwachten dat we er ook inhoudelijk uit gaan komen.” Tiedink en Goossen zijn meer gereserveerd. “Inhoudelijk moeten we er dan natuurlijk wel eerst uitkomen. Daar liggen nog wel wat uitdagingen.” Punten waarover gesproken moet worden om een akkoord op hoofdlijnen te bereiken zijn het versnellen woningbouw, duurzaamheid, verdere uitwerking van het sociaal domein (Jeugzorg, wmo) en het versterken van de lokale democratie.

Wrevel door oud zeer

Beide lokale partijen haalden op 16 maart vijf zetels. Het verschil tussen hen was slechts vijf stemmen in het voordeel van Lokaal Alternatief. Dat leverde een probleem op, want Karin Bouwmeister van DOED vertrok in de vorige collegeperiode bij Lokaal Alternatief. In de verkiezingstijd kwam er oud zeer boven en werden er harde woorden over en weer uitgesproken. Na de eerste gesprekken bleek dat Lokaal Alternatief en DOED de samenwerking samen met het CDA een kans wilden geven. Maar daarvoor moest er eerst onder leiding van een extern adviseur gepraat worden.

Er waren ook partijen die een college met DOED niet zagen zitten. De VVD en GroenLinks zagen grote moeilijkheden. Beide partijen twijfelen aan de stabiliteit van DOED, maar lijken daarbij voorbij te gaan aan het feit dat ook Lokaal Alternatief in de vorige periode uit elkaar viel en drie zetels kwijtraakte door afsplitsingen. De VVD schreef een college met DOED bij voorbaat af. De andere partijen, D66, PvdA en Pro Duiven, vonden dat DOED een kans verdiende bij de gesprekken omdat zij de grote winnaar zijn. Dat bleek ook het standpunt van lijsttrekker Tiedink van Lokaal Alternatief die vervolgens het gesprek aanging.

Zie ook

Ada Jongkamp begeleidt formatie Duiven

Lokaal Alternatief en DOED onlopen elkaar niks in Duiven

Deel dit artikel